Vreme čitanja: oko 2 min.

Miroslav (90) je najstariji pilot u Valjevu: Prvi put poleteo pre 7 decenija, i dalje uživa u avionima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bez obzira na zavidnu karijeru, Mika Isaković je neposreda

  • 1
Najstariji pilot Foto: RTS/Printscreen

U ovoj godini Aero-klub Valjevo obeležava 9 decenija postojanja, a njegov najstariji član, Miroslav Isaković, takođe je napunio 90 godina. Kolege u klubu priredile su mu lepo iznenađenje, jer je od njegovog prvog leta prošlo 70 godina, prenosi RTS.

"Utvina Trojka" za Miroslava Miku Isakovića nije samo rođendanska torta. Ona je sećanje na prvi let u Vršcu pre sedam decenija. Devedesetogodišnjem pilotu i nastavniku letanja u Aero-klubu "Valjevo", u kojem je najstariji član, uručio ju je najmlađi, Marko Milojković iz Vršca. I to mnogo govori, letenje je ljubav koja traje.

"Verovatno jedno 200 pilota sam odškolovao, a kao inspektor kontrolisao celu Jugoslaviju, izveo u posao. Ali ja sam bio onda dobar takmičar, bio prvak Jugoslavije", navodi Miroslav Isaković, nastavnik letenja u penziji.

Bez obzira na zavidnu karijeru, Mika Isaković je neposredan. Radeći sa mladima, voli da kaže, morao sam ostati mlad, zdrav i energičan. Sećanja su mu živa i rado ih deli sa drugima.

"Već sa 23 godine sam bio nastavnik i ni manje, ni više u grupi mi bili Miša Broz, Titov sin, a i moja buduća supruga i svi su ispali dobro. A Nenad, Mladen i Velja, sinovi moji, oni su celo vreme na aerodromima bili", navodi Miroslav Isaković.

Nenad Isaković, kapetan na Boingu ističe: „Moj otac voli da dođe ovde u Valjevo, ovde su ga prihvatili, ovde ga vole i on tu uživa i oseća se dobro u toj sredini. Trudimo se da ove starije članove pozove, jer svako ima nešto da kaže i od toga što on kaže mi možemo da naučimo. Ja sam već stariji isto, ali od njih koji su 20, 30 godina od mene, ja mogu još uvek mnogo da naučim."

U Aero-klub "Valjevo" Mika Isaković došao je 1958. godine, kako bi vozio padobrance radi treninga na sportskom aerodromu u Divcima. Od tada je podrška ovdašnjim zaljubljenicima u letenje.

"Čovek koji više od 7 decenija leti i nesebično deli svoje iskustvo, prvenstveno našem aero-klubu, gde svi članovi neizmerno upijaju njegovo znanje", zaključuje Slobodan Rajević, iz Aero-kluba "Valjevo".

Letenje je privilegija i uživanje, kaže Isaković, ali opasno i da ne bilo grešaka treba poštovati pravila. Samo tako se postaje stari pilot.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA