Vreme čitanja: oko 3 min.

Rana dijagnostika karcinoma dojke sad se može obavljati i na jugu Srbije

Vreme čitanja: oko 3 min.

Fondacija Mozzart u Nišu nastavila veliku akciju opremanja zdravstvenih ustanova

  • 0
Mozzart Foto: Promo/ Soultime produkcija

Pacijentkinje sa karcinomom dojke sa juga Srbije od sada neće morati u Beograd na stereotaksičnu vakumasistiranu biopsiju jer je Univerzitetski klinički centar Niš dobio najsavremeniju stolicu za izvođenje ove dijagnostičke metode. U borbi protiv karcinoma dojke rana dijagnostika je najvažniji lek, a da bi se pregledi obavili neophodna je adekvatna medicinska oprema koja je u Centar za radiologiju stigla uz podršku Fondacije Mozzart.

Uz pomoć stručnjaka sa Klinike za endokrinu hirurgiju i Centra za radiologiju UKC Niš, sa ovom dijagnostičkom stolicom, uspostavljanje dijagnoze, a samim tim i lečenje biće brže i efikasnije.

-Donacija koju smo dobili uz pomoć prijatelja iz Fondacije Mozzart omogućiće kvalitetniju, bržu i efikasniju dijagnostiku karcionoma dojke koji je od 2021. godine najčešći karcionom u ljudskoj populaciji. Mi ćemo uz pomoć naših kolega sa radiologije i Klinike sa endohirurgiju omogućiti da se dijagnoze postavljaju brže jer kada se to na vreme uradi onda tumor dojke postaje izlečiv. Sa ovim aparatom i stolicom smo zaokružili sve što smo radili u prethodne dve godine i omogućili da Univerzitetski klinički centar u Nišu postane jedina referentna i najvažnija ustanova južno od Beograda - rekao je generalni direktor UKC Niš prof. dr Zoran Perišić.

Mozzart Foto: Promo/ Soultime produkcija

Svake godine u našoj zemlji oboli oko 4.000 žena od karcinoma dojke, a 1.700 umre od ove opake bolesti.

-Postoje promene dojke koje mogu da se verifikuju ultrazvučno i da se biopsiraju, ali postoje i promene koje zahtevaju stereotaksičnu biopsoju koja se radi uz pomoć mamografa i ova stolica upravo to omogućava. Do sada je ona bila samo na Institutu za radiologiju i onkologiju Srbije gde smo mi naše pacijentkinje sa juga slali. Sa ovom donacijom mi to više nećemo raditi i pacijentkinje sa juga će od sada moći preglede da rade i u Kliničkom centru Niš - ističe doc. dr Miodrag Đorđević direktor Klinike za endrohirurgiju.

Jelena Zrnzević iz Fondacije Mozzart je istakla da tim lekara iz Niša ulaže velike napore kako bi onkološki pacijenti u Nišu bili adekvatno zbrinuti.

-Naša inspiracija su svakako lekari koji sigurno svaki svoj radni dan završavaju znajući da su nekom pomogli i učinili dobro delo. Misija Fondacije Mozzart je da im omogućimo što bolje uslove za rad sa pacijentima što je bio i glavni cilj projekta koji smo pokrenuli sa Ministarstvom zdravlja početkom godine. Od tada smo obišli mnogobrojne zdravstvene centre od Subotice do Gnjilana i donirali medicinski opremu kako bismo olakšali rad lekarima i stvorili bolje uslove za rad - dodala je Jelena Zrnzević iz Fondacije Mozzart.

Mozzart Foto: Promo/ Soultime produkcija

Pomoć stiže u sve krajeve zemlje

Od početka godine Fondacija Mozzart uputila je brojne donacije zdravstvenim ustanovama širom Srbije. Ginekološka stolica stigla je na adresu Onkološkog dispanzera Opšte bolnice u Čačku a ultrazvučni aparat Domu zdravlja Savski venac. Novo sanitetsko vozilo stiglo je Zdravstvenom centru Knjaževac, prevremeno rođene bebe u Paraćinu i Prokuplju zbrinjavaju se u novim inkubatorima, Opšte bolnice u Subotici i Univerzitetski klinički centar u Kragujevcu opremljeni su savremenom medicinskom i računarskom opremom. Mališani sa teškim opekotinama iz celog regiona leče se uz pomoć revolucionarnog sistema za transplantaciju kože koji je Fondacija Mozzart donirala Inisitutu za majku i dete.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA