Vreme čitanja: oko 2 min.

SPC odbacuje sve izjave koje relativizuju genocid na teritoriji NDH

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sinod SPC ističe da je Jasenovac, sa tamošnjim manastirom Svetog Jovana Krstitelja, danas izuzetno svetilište u našoj Crkvi

  • 1
Jasenovac, spomenik, Porfirije Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Srpska pravoslavna crkva u potpunosti odbacuje izjavu, ali i sve druge slične izjave, koje relativizuju genocid izvršen nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji Nezavisne države Hrvatske (NDH), navedeno je u saopštenju SPC.

Sveti arhijerejski sinod prati medijsku kampanju koju je, reciklirajući jednu staru i potpuno netačnu izjavu o broju srpskih žrtava u genocidu nad Srbima, Jevrejima i Romima na teritoriji NDH, pokrenuo sarajevski portal, a prihvatilo na desetine portala, koji objavljuju naslove poput "Mit o 700.000 Srba ubijenih u Jasenovcu ruši upravo Srpska pravoslavna crkva".

Kako je navedeno, istorijsku istinu da je nad srpskim pravoslavnim narodom u NDH, kao i nad Jevrejima i Romima, počinjen genocid, ne može poreći nikakva laž.

Ističe se da je Sinod SPC, čim je episkop slavonski Jovan pre više godina izneo svoju privatnu procenu o broju jasenovačkih žrtava, Sinod SPC mu je zvanično, svojom odlukom, oduzeo pravo da se u javnosti oglašava po tom pitanju, znajući unapred da će izvršiti zamenu teza i lično mišljenje prikazivati kao stav same Crkve.

U saopštenju se navodi da je SPC vekovna budna čuvarka autentičnog istorijskog narodnog pamćenja, posebno večnog spomena svetih mučenika, ispovednika i stradalnika, zbog čega se smatra neumesno nju prozivati ili od nje tražiti da se pravda pred samopostavljenim cenzurama, tribunalima i inkvizicijama.

Stav Sinoda je da se utvrđivanjem istorijskih činjenica bavi istorijska nauka, zajedno sa drugim potrebnim naučnim disciplinama, a da sveštenici treba da se mole Gospodu za sve nevine žrtve, srpske i nesrpske, da se mole da se sistematsko višegodišnje masovno ubijanje nevinih ljudi, muškaraca, žena i dece, više nikad i nigde ne ponovi, kao i da neguje hrišćansku kulturu sećanja.

Sinod podseća na činjenicu da Jasenovac jeste bio najmasovnije gubilište, ali i da na teritoriji NDH gotovo da nije bilo grada ili sela u kojem nije bilo masovnih zločina nad pravoslavnim Srbima, u kojem nije počinjen genocid nad srpskim narodom, kao i nad Jevrejima i Romima.

Stoga, Sinod SPC ističe da je Jasenovac, sa tamošnjim manastirom Svetog Jovana Krstitelja, danas izuzetno svetilište u našoj Crkvi, mesto molitve, mesto na kome sveti mučenici jasenovački pozivaju, između ostalog, sve na pokajanje i na istinsko pomirenje dvaju hrišćanskih naroda, pravoslavnog srpskog i rimokatoličkog hrvatskog.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zoki

    14. septembar 2023 | 21:06

    Domace fasiste nujedna reka nemoze oprat, bili uz ikupatore pa tu nema dileme, planeta znade ko su bili i sta radili. Nikad uz fasuste.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA