Vreme čitanja: oko 2 min.

Srpska trobojka lebdi podno oblaka: Piloti Helikopterske jedinice na poseban način čestitali Dan zastave

Vreme čitanja: oko 2 min.

Poznato je već da su heroji ove jedinice uvek spremni da stupe u akciju, a ovim su pokazali i sa kolikim ponosom obavljaju i ove lepše zadatke. A, da li su i lakši, odnosno, koliko je teško leteti sa zastavom, to samo oni znaju

  • 3

Srbija i Republika Srpska danas obeležavaju 15. septembar - Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Iz tog razloga, nema grada u zemlji koji danas nije okićen našom trobojkom, ona je pogotovo bila istaknuta na svi važnim institucijama, a i ove godine plesala je podno oblaka - iznad srpske prestonice.

Za to su se opet potrudili piloti Helikopterske jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP), koji su, na njima poseban način, građanima čestitali ovaj Dan.

Trobojka se iznad Beograda vijorila iz dva tipa helikoptera ove elitne jedinice srpskog MUP-a. Časno su je poneli graciozna Airbus H145, i maskirna čuvena Super puma - H215. 

Ova elitna jedinica osnovana 1967. godine a pola veka postojanja, pa i više opravdava svojim umećem, brzinom, jednom rečju profesionalizmu.

Na svakom zadatku njeni piloti pokazuju sa kolikom ljubavlju rade svoj posao. Uvek su spremni za izvršavanje najizazovnijih zadataka nebitno da li u zemlji ili inostranstvu. Nebitno i da li gase požare, spasavaju i prevoze povređene, ili izvode zadatke u sadejstvu sa kolegama iz drugih jedinica.

Ova elitna jedinica MUP-a, po tipovima helikoptera u svojoj floti, i uz znanje i iskustvo njenih pilota, vinula se u sam vrh Evrope, u prvih pet policijskih helikopterskih jedinica.

Koreni ove jedinice jako su interesantni. Vuku još iz daleke 1967. godine, i za njih se veže, verovali ili ne ruda uranijuma.

- Tada je zvanično osnovana u januaru mesecu, i predstavlja jednu od najstarijih jedinica koje ulaze u sastav našeg Ministarstva. U nekom periodu 1963., 1964. godine, tadašnje rukovodstvo bivše Jugoslavije, odnosno Savezne Federativne Republike Jugoslavije imalo je ideju da vrši istraživanja nalazišta rude uranijuma. Jedna od ideja, pošto je tadašnja država bila jako velika, bila je da se upotrebom helikoptera ta istraživanja obave u kraćem periodu a da se pokrije veći deo teritorije. Aleksandar Ranković je predloži rukovodstvu da se nabave 3 helikoptera sa specijalnom opremom i 10 pilota, koji će vršiti snimanje iz vazduha i analizu potencijalnih nalazišta. Dva nalazišta su bila su najinteresantnija - na područje dananjeg mesta Kalna, u Srbjii, i u Sloveniji.

- Međutim, već nakon rezultata istraživanja odustalo se od daljih planova vezano za uranijum i u naučne svrha, pa su helikopteri raspoređeni saveznim ministarstvima unutrašnjih poslova, odnosno Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj. I, upravo taj helikopter, predstavlja začetak, odnosno proces uspostavljanja Helikopterske jedinice u Srbiji - otkrio je komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić u jednom od razgovora za Telegraf.rs.

Poznato je već da su heroji ove jedinice uvek spremni da stupe u akciju, a ovim su pokazali i sa kolikim ponosom obavljaju i ove lepše zadatke.

A, da li su i lakši, odnosno, koliko je teško leteti sa zastavom, to samo oni znaju. 

Praznik Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave obeležava se na dan kada je 1918. godine probijen Solunski front, a na osnovu odluke vlada Srbije i Republike Srpske o zajedničkom obeležavanju ovog datuma.

Uz prisustvo zvaničnika Srbije i Republike Srpske, patrijarha i velikog broja građana praznik je prvi put svečano proslavljen 2021. godine i to u Beogradu na Savskom trgu, kod spomenika Stefanu Nemanji, a prošle godine u Bijeljini.

(Telegraf.rs)

Video: Neviđen ples Super pume na nebu iznad Batajnice

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Branja-r

    15. septembar 2023 | 19:40

    Da coveku dusa bude puna kada vidi tako trobojku!!! Cestitam!!!

  • Buda

    15. septembar 2023 | 21:08

    Manite se više nacionalnog ponosa, prođe nam život.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA