Vreme čitanja: oko 2 min.

Da li će vakcina za koronu postati sezonska? "Razvijaju je, to znamo. Antitela se troše i tako dopunjuju"

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rukovodilac Klinike za pulmološku onkologiju dr Goran Stojanović preporučuje da se stanovništvo u sezoni respiratornih infekcija vakciniše protiv sva tri moguća uzročnika

  • 37
Goran Stojanović Foto-kolaž: Telegraf.rs, Shutterstock

U danima kada se beleži porast broja testiranih i zaraženih korona virusom, ujedno u sesret sezoni gripa, preporuka stručnjaka je ista kao prošle godine u ovo doba - vakcinacija protiv navedena dva - kovida i gripa - ali i treće pretnje po disajne organe, koja takođe može uzrokovati upalu pluća, što je bakterijska infekcija pneumokok.

Ovim povodom razgovarali smo sa rukovodiocem Klinike za pulmološku onkologiju Instituta za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici dr Goranom Stojanovićem, koji polazi od ličnog primera.

"Ja sam bivši oficir koji se 30 godina vakciniše protiv gripa. Četiri puta sam se vakcinisao protiv korone. Ako treba lekara da ubeđujete da se vakciniše, to je tragično", ističe osvrćući se na nepopularnost vakcinacije, što je, opominje, najznačajnije civilizacijsko dostignuće.

Preporučuje razmak od nedelju dana između (svake od) tri vakcine i opominje da je za zdravstvene radnike vakcina protiv gripa čak zakonska obaveza.

"Ako ćemo da budemo iskreni, mali broj lekara je ispoštovao zakonsku obavezu", ocenjuje.

Farmaceuti razvijaju vakcinu protiv kovida

Kao rukovodilac klinike na kojoj se leče oboleli od karcinoma pluća, govori i o finanansijskom aspektu prevencije. Prema njegovom iskustvu, lečenje upale pluća kod onkoloških pacijenata traje dve, tri nedelje.

"Vakcina je mnogo jeftinija", navodi dodajući da su sve tri vakcine o trošku države, te da je moguće primiti ih u domovima zdravlja.

U suprotnom, umesto prevencije u zdravstvenim ustanovama primarne zaštite, dolazi do opterećenja sekundarnih i tercijarnih - opštih i specijalizovanih bolnica.

Pulmolog ističe i da očekuje da se u budućnosti sezonski obavlja vakcinacija protiv korona virusa, jer kovid kao i grip mutira, ali da za sada ne takva postoji preporuka nadležnog ministarstva.

"Da farmaceutske kompanije razvijaju vakcinu, razvijaju je, i mi to svi znamo. Ja očekujem da ćemo imati sezonsku vakcinu protiv korone. Broj antitela koja imate može da bude nula, vremenom se troši, nestane. Zato su to vakcine koje se sezonski pojačavaju", objašnjava.

Goran Stojanović dr sci. med. Goran Stojanović, prim. / Foto: Telegraf.rs

Koji su uzroci raka pluća?

Kao lekar onkoloških pacijenata govorio nam je i o uzrocima raka pluća navodeći da je pušenje prvi na spisku.

"Pušači su 90 odsto od broja obolelih od raka pluća", kaže navodeći da ne opostoji "kontra statistika" o tome koliko će pušača oboleti od ove bolesti.

Dodaje da pušače ne treba satanizovati, ali da treba omogućiti nepušačima da borave u prostoru nezagađenom dimom.

Rekao nam je i da pušači češće obolevaju i umiru od kardiovaskularnih bolestil, a da za razvoj karcinoma pluća postoje i drugi faktori rizika - poput genetike.

"Svi mi smo nosioci gena naših roditelja. Gen za bolest takođe postoji i ukoliko se on aktivira, osoba će oboleti", dodaje navodeći da obolevanje najčešće nije jednoznačno, već da do njega dovodi više udruženih činilaca.

Jedan od njih može biti i zagađenje vazduha, međutim, češće dovodi do pogoršanja već postojećih, drugačijih oboljenja: astme, hronične opstruktivne upale pluća, alergije.

(Telegraf.rs)

Video: Anketa: Da li biste se ponovo vakcinisali?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Милојко

    18. septembar 2023 | 20:20

    Само се ти пријатељу шприцај! А нас остави на миру!

  • SVM

    18. septembar 2023 | 20:13

    Što se mene tiče ,može ko hoće kao i onu za Koronu da primi u sva četiri godišnja doba po jednu

  • Mm

    18. septembar 2023 | 20:28

    Ja se nisam oporavila ni od onih pre 2 godine.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA