Vreme čitanja: oko 1 min.

U Pirotu postoji teritorija Grčke: Na njoj jedna porodica pola veka brine o vojničkom groblju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Trenutno se priprema četvrta generacija porodice Surlandžis da nastavi ovu tradiciju koja je za njih neka vrsta svete dužnosti koja se prenosi s kolena na koleno

  • 0

Pirotska poznata i poštovana porodica Surlandžis, tačno pola veka brine i održava Grčko vojničko groblje kod Pirota, na mestu Metiljavica, gde počivaju ostaci 358 grčkih oficira i vojnika koji su stradali na ovom području tokom Prvog svetskog rata.

Trenutno se priprema četvrta generacija porodice Surlandžis da nastavi ovu tradiciju koja je za njih neka vrsta svete dužnosti koja se prenosi s kolena na koleno.

Najstariji član porodice Surlandžis, Jovan Surlandžis, kazao je za Telegraf.rs da se njegova porodica brine o groblju od 1973. godine.

- Odmah nakon smrti Katine Levandis, koja je osnovala groblje i sakupila kosti poginulih vojnika u jednu grobnicu, naša porodica, najpre majka, a zatim i moj brat i ja, preuzela je brigu o groblju. Nas je vodio osećaj o ratnicima koji su ovde sahranjeni krajem Prvog svetskog rata. S obzirom na to da smo i moj brat i ja već u godinama, uveliko pripremamo nove generacije da preuzmu ovu svetu dužnost, pa se tako trenutno četvrta generacija naše porodice brine o ovom groblju -kaže Jovan Surlandžis, koji je inače bio svojevremeno direktor čuvene pirotske Mlekarske škole.

Lazar Radenković, mladi i veoma perspektivni teniser, pripadnik je četvrte generacije Surlandžisa.

- Velika je čast i obaveza brinuti o ovom kompleksu i sa velikim zadovoljstvom ću nastaviti posao koji su radili i moj deda i otac - kaže Radenković.

Prostor na kome se nalazi Grčko vojničko groblje u Pirotu, Grad Pirot poklonio je Grčkoj pa je to sada teritorija Grčke.

Čitav kompleks krasi impozantni spomenik od grčkog mermera iz okoline Soluna, visok preko 12 metara, u obliku slova T.

Na spomeniku se nalazi reljefni simbol efzona, grčkih ratnika, u maršu konjima.

(Telegraf.rs / A. Ć.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA