Vreme čitanja: oko 1 min.

Đake u Šapcu bele stopice bezbedno vode do škole: Oslikane su na trotoaru, na tablama mapa "sigurnog puta"

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bele stopice su jedan segment važnog projekta koji je sve oduševio,

  • 1
Đaci, Šabac, zona škole Foto:Dragan Grujić

Više od 2.000 stopica oslikanih u nizu na trotoarima u tri ulice u centru Šapca privukle su pažnju prolaznika koji u prvi mah nisu znali koja je njihova namena.

Originalnu ideju u okviru projekta "Uređenje zona škole", čiji je cilj unapređenje bezbednosti učenika u saobraćaju osmislili su u Gradskom savetu za koordinaciju bezbednosti u saobraćaju i realizovali pred početak nove školske godine.

Bele stopice su jedan segment važnog projekta koji je sve oduševio, a koje se pripremaju da "preslikaju" i u drugim sredinama.

- Uređena je kompletna vertikalna i horizontalna saobraćajna signalizacija, a ono što je novina jesu sigurni putevi od kuće do škole koji se nalaze u neposrednoj blizini Osnovne škole "Nikolaj Velimirović" kao i Srednje ekonomske i Muzičke škole. Postavljene table obaveštavaju decu da se nalaze na sigurnom putu do škole i na koji način da bezbedno pređu ulicu, a sve to prateći više od 2.000 stopica na trotoaru u Masarikovoj i ulicama Jovana Cvijića i Vlade Jovanovića - kaže Katarina Tadić, sekretarka Saveta.

Realizaciji važnog posla je prethodilo anketiranje roditelja, ali i pribavljanje stručnih analiza i mišljenja kada je kao pretnja za bezbednost učenika uočeno i nepropisno parkiranje u blizini pešačkog prelaza.

- Bilo je predloga da se parking izmesti, ali je zaključeno da bi to imalo kontraefekat jer bi tada problem predstavljala neprilagođena brzina u ovoj prometnoj ulici. To je rešeno postavljanjem stubića i vozači su onemogućeni da se nepropisno parkiraju - dodala je Tadić.

Unapređenje bezbednosti najmlađih učesnika u saobraćaju je redovna aktivnost Saveta koju podržavaju roditelji, prosvetni radnici i gradska uprava. Pre Osnovne škole "Nikolaj Velimirović" bezbedne zone su dobile Osnovne škole "Stojan Novaković" i "Laza Lazarević". Do kraja ove godine projekti bezbedne školske zone biće realizovani u još dve škole gde se proceni da su učenici najugroženiji i to u jednoj gradskoj i u školi na seoskom području.

(Telegraf.rs)

Video: Belencan: U zonama škola 4.500 saobraćajnih prekršaja

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    27. oktobar 2023 | 22:52

    Ako hocete jednom da napisete istinu treba da znate da po belim stopicama voze i kola. Nastavnici se parkiraju u skolskom dvoristu, svakodnevno ima po 30 kola. Ulaze kroz prolaz sirok 2 metra i voze tako oko 10 metara kroz pešacku zonu dok se deca lepe uza zid ili trce ispred kola da ih ne zgaze.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA