Vreme čitanja: oko 1 min.

Japanska RHE "Okutataragi" primer za Srbiju i EPS

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, obišao najveću RHE u Japanu

  • 0
Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, obišao najveću RHE u Japanu Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, obišao najveću RHE u Japanu/ Foto: Danilo Mijatović

Brži razvoj i veće učešće obnovlјivih izvora energije neophodni su za sigurnost i nezavisnost našeg elektroenergetskog sistema, a da bi to bilo ostvareno potrebna nam je minimum jedna nova reverzibilna hidroelektrana. Japanska reverzibilna HE "Okutataragi", snage 1.932 megavta, primer je tehnologije koja to omogućava i značajno doprinosi elektro sigurnosti Japana – rekao je Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, posle obilaska RHE "Okutataragi".

On je istakao da je "Okutaragi" najveća reverzibilna HE u Japanu i jedna od najvećih u svetu, veoma impresivno postrojenje koje obezbeđuje potrebe za vršnom električnom energijom u trenucima kada je najpotrebnija. Iako veoma gabaritnih dimenzija reverzibilna HE "Okutataragi", koja se nalazi u Asagu, u perfekturi Hjogo, pleni prirodom koja je okružuje, rekama i zelenilom. Takav princip rada reverzibilne HE potreban je Srbiji, a iskustva Japana biće veoma korisna.

Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, obišao najveću RHE u Japanu Dušan Živković, v. d. generalnog direktora EPS AD, obišao najveću RHE u Japanu/ Foto: Danilo Mijatović

- Projekat reverzibilne HE "Bistrica" za EPS je strateški i to je jedna od najvažnijih investicija. Značaj ove RHE je u kapacitetu za skladištenje energije, a buduća RHE "Bistrica", planirane snage 656 megavata, bila bi idealna za "pokrivanje" oscilacija u radu OIE – rekao je Živković.

Uoči obilaska reverzibilne HE "Okutataradži" v. d. generalnog direktora EPS AD prisustvovao je sastanku Dubravke Đedović Handanović, ministarke rudarstva i energetike, sa predstavnicima japanske Agencije za međunarodnu saradnju (JICA). Japanski zvaničnici izrazili su spremnost i volјu da podrže projekat izgradnje RHE "Bistrica".

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA