Vreme čitanja: oko 2 min.

U jednoj godini četiri puta se izlivala, a kuće bile pod vodom: Sada je tome došao kraj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Veliki građevinski poduhvat koji će rešiti glavobolje mnogih meštana Loznice kod Čačka

  • 0
Loznica kod Čačka, Loznička reka Foto: RINA

Mesna zajednica Loznica četiri puta ove godine našla se pod vodom. Prilikom izlivanja Lozničke rečice, oštećena je putna infrastruktura, voda je ušla u dvorišta i domove, te je uništena i bela tehnika.

Glavni razlog tome jeste neadekvatno napravljen most u samom centru sela, koji nije bio dovoljnih kapaciteta da propusti povećanu količinu vode, koja se u kišnom periodu tokom juna i jula meseca slila u samo rečno korito.

Tom problemu nazire se kraj jer je u toku rekonstrukcija, odnosno izgradnja novog mosta povećanih propusnih kapaciteta.

- Grad Čačak nije zaboravio meštane Loznice. Za razliku od drugih mesnih zajednica koje je izlivanje lokalnih vodotokova pogodilo jednom ili dva puta, ova mesna zajednica imala je četiri puta problem sa vodom. U toku su radovi kako bi se povećala propusna moć samog mosta. Umesto propusnih cevi menjih dimenzije koje nisu bile u stanju da propuste svu vodu koja se slije u reku sa okolnih brda, radi se profilni propust koji će rešiti taj problem. Vrednost radova je sedam miliona dinara - rekao je za RINU, pomoćnik gradonačelnika grada Čačka zadužen za oblast infrastrukture, Miloš Stevanić.

Loznica kod Čačka, Loznička reka Foto: RINA

Na teritoriji Mesne zejdnice Loznica do skoro se nalazilo čak 12 mostova i prelaza od kojih samo retki imaju propisnu dokumentaciju.

U međuvremenu, poslenje izgrađeni propust je srušen kako bi se srepčilo njegovo urušavanje pod naletom vode i začepljenje narednog prospusta koji se nalazi nizvodno. Izgradnja novog mosta u samom cenetru Loznice nije jedini infrastrukturni projekat koji je planiran da se izvede u ovom naselju.

Nakon njegovog završetka, biće rekonstruisan još jedan propust u blizini „poštinog magacina” koji je takođe izazivao izlivanje reke.

„Nakon ovih radova, planirano je da se nekoliko stotina metara niže uradi još jedan propust, gde će se povećati sam kapacitet prijema vode. Oba projekta u Loznici radi grad Čačak zajedno sa JP „Gradac” i MZ Loznica”, zaključio je Stevanić.

Prema rečima meštana Loznice izgradnja novog mosta značiće mirnu jesen jer neće postojati strah od novih izlivanja usled jesenjih padavina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA