• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ova 3 simptoma kovida 19 trenutno prednjače: Članica Radne grupe otkrila šta treba uraditi zbog dolaska zime

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Od početka 2022. godine dominira omikron varijanta, odnosno neke njegove podvarijante, kaže doktorka Vesna Mioljević, epidemiološkinja iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije i članica Radne grupe za borbu protiv korona virusa

 • 3
Korona virus ERIS, podvarijanta omikrona

Foto: Shutterstock

Nema opuštanja kada je reč o korona virusu jer broj zaraženih raste, međutim većina obolelih ima blagu kliničku sliku, kaže doktorka Vesna Mioljević, epidemiološkinja iz Kliničkog centra Srbije i članica Radne grupe za borbu protiv korona virusa.

Svetska zdrastvena organizacija je u maju saopštila da koronavirus više nije veliki globalni zdrastveni problem, ali da će virus i dalje mutirati, da će se povremeno javljati talasi povećanog broja inficiranih, onih sa težom kliničkom slikom, hospitalizovanih pa i smrtnih slučajeva.

"Mi se upravo nalazimo u jednom od tih talasa koji ne može da se poredi sa prethodnim, ali porast broja obolelih je evidentan i globalno i kod nas u prethodnih nekoliko nedelja. I to je razlog da dodatno obratimo pažnju na simptome koji mogu da ukažu na koronavirus", kaže epidemiološkinja Vesna Mioljević za RTS.

Promene u genomu virusa, odnosno mutacije karakteristično je za sve viruse, i to je osobina prilagođavanja virusa spoljnim okolnostima, ali pre svega u našem organizmu gde virusi izazivaju znake i simptome infekcije. Od onog originalnog vuhanskog soja koronavirusa do danas su prošle četiri godine, i pojavile su se mnoge varijante i podvarijante tog virusa.

"Od početka 2022. godine dominira omikron varijanta, odnosno neke njegove podvarijante. Od februara meseca pa do avgusta pojavile su se još dve nove podvarijante omikrona, to su 'eris' koji dominira u Evropi i 'pirola' koja ima više mutacija, a što je veća mutacija veće su šanse i za prenošenje i širenje bolesti, teže kliničke slike, ali za sada nema indicija da se to dešava", objašnjava doktorka Mioljević.

Kada je reč o simptomima doktorka kaže da nema velike razlike od onoga što je uočeno od početka epidemije: uglavnom je to gušobolja, sekrecija iz nosa, malaksalost, što su sve blage kliničke slike i na osnovu toga je teško reći da li se radi o korona virusu, gripu ili nekoj drugoj respiratornoj infekciji.

Zbog toga je najbolje uraditi testiranje, posebno kod starijih osoba i onih koji boluju od hroničnih bolesti srca, pluća, bubrega.

"S hladnijim danima raste i broj obolelih od različitih vrsta respiratornih infekcija. Očekujemo da će se pojaviti i virus gripa, shodno tome naša je preporuka vakcinacija protiv svih zaraznih bolesti, jer ih na taj način možemo prevenirati, dakle i protiv virusa gripa i protiv koronavirusa", kaže epidemiološkinja.

Situacija u bolnicama pod kontrolom i stabilna

Radna grupa Ministarstva zdravlja za postupanje u uslovima pandemije kovid-19 sastala se pre tri dana i donete su mere, koje se pre svega odnose na nošenje maski u zdrastvenim ustanovama. Maske treba da nose zdrastveni radnici ali i pacijenti koji dolaze i čekaju na ambulantne preglede.

"Shodno porastu broja obolelih u narednim nedeljama, Radna grupa će se ponovo sastati. Nadležne institucije, i gradske i republičke, prate situaciju i u koordinaciji su upravo kako bi doneli preporuke i informacije koje dalje idu u opštu populaciju", ističe doktorka Mioljević.

Kada je reč o trenutnoj kliničkoj slici, doktorka kaže da najveći broj obolelih ima blažu kliničku sliku, mali je broj hospitalizovanih sa pneumonijama.

"Podvarijanta 'eris' i dalje daje blage kliničke slike, naravno ne možemo predvideti ništa, ali situacija u bolnicama je pod kontrolom i stabilna, svi se ponašamo prema novim preporukama, a razvoj epidemiološke situacije usloviće promenu ili pooštravanje mera", rekla je doktorka Vesna Mioljević epidemiološkinja iz Kliničkog centra Srbije i članica Radne grupe za borbu protiv korona virusa.

(Telegraf.rs)

Video: Crvena zona Vojne bolnice Karaburma: Nikada ne znamo koji će pacijent da dočeka zoru

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Gluposti

  21. septembar 2023 | 12:04

  Sto virus vise mutira on je slabini. Ja ne znam koju medicinu su ovi strucnjaci izucavali. Ili je sve sto je ikada o medicini napisano LAZ

 • Zaza

  21. septembar 2023 | 13:38

  Kad pocnete da sve simptome bolesti nabrajate onda su sve to isti ,ali sad je moderno da kazete korona kako bi one svetske firme koje se obogatile od ,,svete vodice" jos vise angazirale da u svim zemljama gde mogu da daju ,,bonus " doktorima koji su spremni da svojim izjavama sire paniku,strah,i teraju ljude da se sto vise vakcinisu ,a posle toga niko nikada nece odgovarati za sve one smrtne slucajeve u kojima su vakcine odigrali glavnu ulogu.Zato narode probudi se i pocnite malo da slusate i one sa ,,druge strane "jer oni vec nekoliko godina pricaju ,i ukazuju na jednu veliku svetsku zaveru ali ocigledno da je strah usao duboko pod koze.

 • Nekatamo

  21. septembar 2023 | 12:11

  U Nišu niko ne nosi masku,Ni lekari ni sestre smabaš Niko!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA