Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovo nema nigde na svetu: Milošev zoološki vrt kod Negotina je prava atrakcija za svetske turiste

Vreme čitanja: oko 3 min.

U ovom neobičnom Zoo vrtu u Sikolu koji je ukrašen cvećem, Miloš je osmislio da se svuda, na svakom koraku, nalaze uredno ispisane životne mudrosti

  • 1

Milošev zoološki vrt je najveća atrakcija, ne samo za građane sa istoka Srbije, već su ovaj kraj počeli da obilaze i strani turisti. Više od stotinu životinja, napravljenih od drveta, u prirodnoj veličini nalazi se na porodičnom imanju Miloša Jovanovića (69) i njegove supruge u selu Sikole kod Negotina.

- Našao sam jelenske rogove i to mi je dalo ideju da bih mogao da napravim jelena. Tako sam kod sebe otkrio dar da mogu da izradim što okom vidim i rešio sam da napravim svoj jedninstven zoo vrt ispred kuće. Sada imam preko stotinu životinja. Uživam da ih prvim od drveta, koristim uljane boje, farbu da ih bojim. Drvo uzimam iz svoje šume. Tako da mi je najveće zadovoljstvo da ugostim turiste, koji se oduševe kad vide moj Zoo vrt, posebno deca. Jedino što je u mom vrtu tišina, ne čuju se životinje, ptice i mlišani ne mogu da ih hrane -  sa osmehom priča Miloš.

U ovom neobičnom Zoo vrtu u Sikolu koji je ukrašen cvećem, Miloš je osmislio da se svuda, na svakom koraku, nalaze uredno ispisane životne mudrostu. Tako da posetioci osim što uživaju u životinjskom carstvu mnogo štošta kako kaže, mudro mogu da nauče.

- Moj zoo vrt ima sve od miša, žabe do zembre, dvogrbe kamile, žirafe koja ipak najviše privlači pažnju. Kažu da je najverodostojnija. Ne pravim životinje za prodaju, to je moja oaza mira, ali ako neko insistira, kao jedan čovek koji je bio uproran, jednu žirafu sam prodao. Pošto su životinje u prirodnoj veličini, ona je visoka četiri metra i za nju mi je trebalo preko mesec dana da je napravim. Sada imam novu - ističe ovaj zanimljiv čovek.

Miloš se nije zaustavio na životinjama u prirodnoj veličini. Izaradio je od drveta pet pušaka, nekoliko kubura, kasetnu bombu, ručne bombe. Tu se nalazi i top Hajdiuk Veljka,  a pored njega je neizostavna Čučuk Stana. Toliko je to verno urađeno da mnogi posetioci požele da ih dodirnu da se uvere, da to nije slučajno stvarno.

- Uradio sam i najvišeg čoveka koji je ikada hodao zemljom. To je Robert Vodlov, rođen 1918.godine. Bio je visok neverovatnih 2,72 metra, težak 200 kilograma. Kada je umro napravljen mu je betonski kovčeg a na sahrni mu je bilo od 30 do 40 hiljada ljudi. Kada sam već spoznao priču njavišeg čovaka, napravio sam i najnižeg. Takođe je to bio Amerikanac. Najniži čovek na svetu bio je Čandr Dangi , rođen 1939. godine, visok 55 santimetara, a težak svega 12 kilograma. Sada imam ideju i krenuću uskoro da radim najdebljeg čoveka na svetu, jer mi u ovoj kolekciji samo još on fali - priča Miloš.

- Ranije su mi prijatelji donosili slike životinja i po njima bih radio, sada sve imam u telefonu. Radim za svoju dušu i veoma mi je drago kad ljudi dolaze i dive se. Svako bi da ih dodirne. Jednom me je jedna baka sa 85 godina napala da želi da se popne na žirafu. Ubeđivao sam je da to ne radi ali toliko je bila uporna da sam morao da donesem merdevine i da joj želju ispunim. Vaša koleginica, koja me je posetila , tražila je beli čaršaf koji sam doneo i napravila me kao beduina kako bi me fotografisla pored kamila, tako mi je dala ideju i ja sam od drveta beduina i

napravio - kroz smeh ponosno priča Miloš iz Sikola.

(Telegraf.rs/M. Ristić)

Video: Snimak jelena Medenka iz Zoo vrta u Boru koji je uzburkao javnost zbog navodne neuhranjenosti

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA