• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Minimalni uzrast za stupanje u brak biće18 godina: Darija Kisić o izmenama Porodičnog zakona

Vreme čitanja: oko 1 min.

Republika Srbija je, prošle godine, bila među državama sa niskom stopom zastupljenosti dečijih brakova u odnosu na globalni i regionalni nivo.

  • 1
Darija Kisić dečiji brakovi UN Ujedinjene nacije

Foto: Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju/Dejan Urošević

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić prisustvovala je danas skupu "Planiranje sr

ećnije budućnosti za devojčice" održanom na marginama 78. zasedanja Generalne skupštine UN, koji su organizovale vlade Kanade i Zambije, u saradnji sa Globalnim programom za okončanje dečijih brakova Populacionog fonda UN i Unicefom.

Ministarka Kisić je naglasila da je Republika Srbija odlučna u sprečavanju i ukidanju dečijih brakova i dodala da je naša zemlja prepoznata kao jedna od zemalja koja je primer odlične prakse, kada je u pitanju prevencija dečijih brakova.

Dečiji brakovi predstavljaju teško kršenje ljudskih prava, jer deci oduzimaju detinjstvo, uskraćuju im pravo na obrazovanje, na zdrav život i mogućnost da razvijaju svoj puni potencijal.

Republika Srbija je, prošle godine, bila među državama sa niskom stopom zastupljenosti dečijih brakova u odnosu na globalni i regionalni nivo.

Kisić je istakla da u Srbiji, prema evidenciji centara za socijalni rad, godišnje ima između 200 i 250 registrovanih maloletničkih brakova. Uglavnom se radi o devojčicama uzrasta 16 i 17 godina, ali još uvek ima i slučajeva gde su devojčice i mlađe i na tome mora još da se radi, i dodala da se procenjuje da milioni devojaka u svetu stupaju u brak pre punoletstva, a više od trećine je mlađe od 16 godina.

Ministarka je naglasila da Republika Srbija u narednom periodu planira da usvoji izmene i dopune Porodičnog zakona, kojima će biti jasno definisan i minimalni uzrast za stupanje u brak, a to je 18 godina.

(Telegraf.rs)

Video: Darija Kisić: Žao mi je što nisam rodila još jedno, predložićemo duže porodiljsko i za drugo dete

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • A. P

    21. septembar 2023 | 20:20

    Toje bilo pre 50 godina, da brak ne moze da sklope pre 18 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA