≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Obeležen Međunarodni dan znakovnog jezika gluvih i nagluvih: "Prvi put udžbenik na znakovnom jeziku"

Vreme čitanja: oko 3 min.

Na obeležavanju Međunarodne nedelje gluvih rečeno je i da je nedavno urađena aplikacija za srpski znakovni jezik za decu početnike uz pomoć UNICEF-a i uz veliku podršku kabineta vlade, te da se zahvaljujući timu Vlade Srbije ide napred

  • 0
Međunarodni dan znakovnog jezika Foto: Nikola Anđić

Međunarodna nedelja gluvih i Međunarodni dan znakovnog jezika obeležen je danas u Dečjem kulturnom centru.

Kako je istakao predsednik Saveza gluvih Srbije Mihailo Gordić, veoma je važno razgovarati o implementaciji Deklaracije koja se tiče prava gluve dece, a koja sadrži, između ostalog, pravo na znakovni jezik, pravo na dvojezično obrazovanje, pravo na interkaciju putem znakovnog jezika i slično.

Gordić je naglasio i važnost SOS aplikacije za gluve pomoću koje oni mogu da komuniciraju iz svog doma, te ocenio da su pristup jeziku i kvalitetnijem obrazovanju osnovni preduslovi za ispunjen život.

Na obeležavanju Međunarodne nedelje gluvih prisustvovala je i premijerka Srbije, Ana Brnabić, kao i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović i zamenica direktora UNICEF-a Josi Ečeveri Burhard.

Kako je pojašnjeno, nedavno je urađena aplikacija za srpski znakovni jezik za decu početnike uz pomoć UNICEF-a i uz veliku podršku kabineta vlade, te da se zahvaljujući timu Vlade Srbije ide napred.

Da je partnerstvo ključna reč kada su ovakve stvari u pitanju navela je u svom obraćanju zamenica direktora UNICEF-a Josi Ečeveri Burhar.

- Želim da istaknem činjenicu iz 2015. godine, kada je srpski znakovni jezik usvojen i priznat kao maternji jezik dece sa oštećenim sluhom što je označilo veliki korak napred podstičući socijalnu jednakost za gluve i nagluve - rekla je Burhard.

Burhard je navela i da UNICEF podržava Vladu Srbije u jačanju uključivanja dece u društvo počevši od inkluzvinih, zdravstvenih i obrazovnih sistema.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da je ovo za nju istorijski dan, jer je prvi put u formalnom obrazovnom sistemu Srbije uveden udžbenik na srpskom znakovnom jeziku.

- Danas je veliki i prelep dan, ali je samo početak, zato što smo mi uspeli da obezbedimo bukvar i čitanke za prvi i drugi razred za osnovne škole na srpskom znakovnom jeziku, ali postoji čitav niz udžbenika i predmeta za koji još uvek nemamo udžbenika na srpskom znakovnom jeziku - rekla je Brnabić na manifestaciji u Dečijem kulturnom centru u Beogradu.

Istakla je da to znači da još uvek postoji ogroman jaz između dece koja su gluva i nagluva i svih ostalih kao što je, kako je navela, i jaz zmeđu dece sa nekim drugim oblicima invaliditeta, na primer, u invalidskim kolicima, koja ne mogu da priđu svojoj školi ili mogu samo da idu u prizemlje ili na prvi sprat, a ne mogu sa ostalim vršnjacima da imaju pristup kabinetima.

Navodeći da se država trudi da svaki dan menja te stvari, Brnabić je ukazala da sve škole koje se danas renoviraju imaju takav pristup što, kako ocenjuje, jeste dug put, ali je važno da se ka tome krenulo.

Naglaslia je i da je postignut dogovor da se od sledeće školske godine uvedu još dva udžbenika na znakovnom jeziku - za matematiku i za svet oko nas za prvi razred osnovne škole.

Ovom prilikom Brnabić je podsetila na nedavno predstavljenu SOS aplikaciju za gluve, koja je, kako kaže, dobila i nagradu, a koja omogućava besplatne telefonske pozive posredstvom tumača za srpski jezik.

- Ta aplikacija pomaže svima nama, i onima koji čuju i onima koji ne čuju . rekla je premijerka.

Ona je, takođe, najavila da će se servisne informacije na znakovnom jeziku uvesti i na železničkoj stanici Prokop od 20. oktobra, kada bude otvorena.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA