≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obnovljen spomenik stradalim Romima u ratovima

Vreme čitanja: oko 1 min.

Događaju je prisustvovao i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, koji je rekao da je upoznat sa svim problemima sa kojima su se Romi i Romkinje susretali svih ovih decenija kako bi sačuvali zemljište na kojem se nalazi Svetilište romskog naroda

  • 0
Obnovljen Spomenik stradalim Romima u ratovima Foto: Aleksandar Nedeljković

Predstavnici Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine, na poziv beogradskog udruženja "Romi Svečari tetkice Bibije", obišli su radave na revitalizaciji i obnovi spomenika stradalim Romima u Balkanskim ratovima, kao i u Prvom i Drugom svetskom ratu.

Događaju je prisustvovao i ministar za ljudska i manjinska prava Tomislav Žigmanov, koji je rekao da je upoznat sa svim problemima sa kojima su se Romi i Romkinje susretali svih ovih decenija kako bi sačuvali zemljište na kojem se nalazi Svetilište romskog naroda i jedna ovako značajna istorijska celina, kao što su ovi podignuti spomenici.

- Baš iz tog razloga, Ministarstvo je pristupilo rešavanju ovog problema, kako bi očuvao deo romske istorije, kulture i tradicije, te je nedavno doneta Odluka o utvrđivanju mesta kulta tetkice Bibije i spomen obeležja stradalih Roma kao kulturno istorijske celine. Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog radi, i radiće na podršci očuvanju istorije i kulture Roma na našim prostorima – naglaso je ministar Žigmanov.

Predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta Roma, Aleksandar Radulović je u svom obraćanju istako značaj ove kulturne i istorijske celine, naglasio da su Romi u Republici Srbiji ponosni patriotski narod, te da su navedeni spomenik i spomen ploče stradalim Romima u ratovima od 1912. do 1941. od izuzetnog značaja, a kao i crkva tetkice Bibije.

Takođe, Nacionalni savet Roma je doprineo u svemu sto je do sada urađeno po pitanju ove važne kulturno-istorijske celine i finansijski podržao projekat „Udruženja beogradskih Roma Svečara tetkice Bibije“.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A. N.)

Video: Nataša Tasić-Knežević, operska diva i narodni poslanik koja je svoj glas dala Romima

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA