Vreme čitanja: oko 3 min.

Najnovija NORA, MILOŠ...: Srbija od sutra domaćin najveće izložbe naoružanja i vojne opreme u regionu

Vreme čitanja: oko 3 min.

Očekivanja su da će ovaj sajam nadmašiti prethodni, izlaže 154 proizvođača, očekuje se i potpisivanje značajnih ugovora sa ino-partnerima

  • 6
Sajam naoružanja Partner 2023 Foto: partner.mod.gov.rs

U Srbiji, tačnije u Beogradu, sutra počinje sajam "PARTNER 2023" najveći je i najznačajniji sajam naoružanja i vojne opreme u regionu. Ovaj, 11. po redu međunarodni sajam, biće održan od 25. do 28. septembra 2023. godine na Beogradskom sajmu, u halama 1, 4 i 2A, kao i na otvorenom prostoru Beogradskog sajma. Na ovogodišnjem sajmu, između ostalog, videćemo najnoviju generaciju NORE, MILOŠ-a, ukupno 26 noviteta borbenih sistema iz domaćeg razvoja... Očekuje se i potpisivanje značajnih ugovora sa ino-partnerima. 

Pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse dr Nenad Miloradović istakao je da nema mnogo zemalja koje organizuju ovakve sajmove i dodao da je uveren da će ovogodišnji sajam nadmašiti prethodni.

- Svake godine sajam okuplja sve veći broj izlagača. Ove godine ćemo imati 154 izlagača, imaćemo 30 vojno-državnih delegacija, vrlo visokog nivoa od nivoa ministara do pomoćnika ministara i eksperskih timova nadležnih za razvoj naoružanja i opremanje naoružanjem tih vojski. Očekujemo više od 7.000 profesionalnih učesnika i posetilaca – rekao je pomoćnik ministra za materijalne resurse gostujući u medijima.

U periodu između dva sajma, Vojnotehnički institut i domaća odbrambena industrija Srbije razvili su 66 novih sredstava.

Na sajmu će biti prikazano 26 noviteta borbenih sistema iz domaćeg razvoja, kao i nekoliko noviteta nastalih u okviru saradnje sa ino-partnerima.

- Na sajmu ćemo videti novu generaciju NORE, sistem se zove PERUN i on je specijalno modifikovan prema zahtevima Vojske Srbije. To će biti premijerno prikazivanje. Videćemo i novu generaciju vozila MILOŠ pojačanih karakteristika, takođe specijalno dizajniranih prema planovima razvoja Vojske Srbije, naših novih mobilnih jedinica – naveo je Miloradović

Posetioci će moći da vide novorazvijene artiljerijsko-raketne sisteme, sisteme PVO, modernizovana borbena vozila, nova oklopna vozila, vazduhoplove, besposadne vazduhoplovne i kopnene platforme, protivoklopne sisteme, telekomunikacione sisteme i sisteme upravljanja vatrom, vozila, kao i različite vrste vođenih i nevođenih raketa i širok dijapazon savremenog naoružanja i vojne opreme iz domaće proizvodnje.

Miloradović je objasnio i da je usled dešavanja u Ukrajini dostupnost naoružanja sve manja, te da je ključna stvar u bezbednosnom sektoru je imati domaću industriju koja je sposobna da se adaptira i prioritno sopstvenoj vojsci isporuči sve što joj je potrebno.

- Kada je u pitanju dronska revolucija, mi smo otišli dosta ispred nekih većih i razvijenijih zemalja. Značajno smo investirali i naša vojska se sada intenzivno oprema besposadnim platformama koje značajno utiču na sposobnosti vojske, kako vazduhoplovne, tako i zemaljske. Naša vojska se konstanstno adaptira prema novim uslovima. Prati šta se dešava, sprema i organizaciono i tehnološki za nove situacije koje je mogu snaći na bojištu – rekao je pomoćnik Miloradović i dodao da je naša odbrambena industrija stekla reputaciju „nekog ko udara iznad svoje kategorije“.

Prema njegovim rečima, strani izlagači prikazaće svoje novitete, sa težištem na ono što se očekuje da će biti od interesa za Vojsku Srbije.

Prilika za posao 

Takođe, on je istakao da je sajam "PARTNER 2023" idealna prilika za ugovaranje novih izvoznih poslova.

- Tokom sajma se očekuje potpisivanje značajnih ugovora sa ino-partnerima za izvoz kapitalnog naoružanja kojim se oprema i Vojska Srbije. Na taj način će se smanjiti cena njegove proizvodnje i imaće pozitivan uticaj na realaksiranje budžeta Ministarstva odbrane - zaključio je pomoćnik Miloradović.

Dan za građane 28. septembar

Zainteresovani građani će sa dostignućima u oblasti istraživanja, razvoja i proizvodnje naoružanja i vojne opreme i odbrambenih tehnologija, kao i potencijala Srbije u ovoj oblasti, moći da se upoznaju u četvrtak, 28. septembra, odnosno poslednjeg sajamskog dana.

Pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Ministarstvo odbrane Republike Srbije, a suorganizatori su „Jugoimport-SDPR” i Beogradski sajam.

Više od dve decenije, sajam „PARTNER“ beleži stalni uzlazni trend po broju izlagača, prikazanih sredstava, poslovnih saradnika i posetilaca, kao i po publicitetu koji dobija u domaćim i inostranim medijima.

Od prethodnog sajma "PARTNER 2021“ pa do sada Vojnotehnički institut i domaća odbrambena industrija Srbije razvili su 66 novih sredstava, od kojih 21 „nulte“ serije koje su uspešno proizvedene.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Deki

    24. septembar 2023 | 09:29

    Odlična prilika da preko trećih, četvrtih lica a možda i petih prodamo svašta nešto na ratišta širom sveta i zaradimo dobar novac. Ako nam dozvole američani, naravno.

  • Map

    24. septembar 2023 | 09:10

    Ali se zato nedaa da obican covek kupi sacmaricu za loc i na svaki nacin se gleda da ga se razoruza, pa neznam na koga to drzava u buducnosti racuna da je brani

  • Filip

    24. septembar 2023 | 11:35

    Koja izlozba rasporedjujte to na polozaje vidite da samo sto nije poceo rat

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA