Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbiju očekuje novi talas obilnih padavina: Stabilizacija vremena i toplije vreme kreće od ovog dana

Vreme čitanja: oko 2 min.

Od utorka ponovo toplije od proseka

  • 2
Vremenska prognoza grmljavina Foto: Shutterstock

Ovog vikenda u Srbiji je pod uticajem ciklona i prodora hladnog fronta došlo do veoma burne promene vremena.

Prvi dan vikenda bio je ujedno i prvi dan jeseni, a doneo je i ekstremno visoke temperature, pa je tako ona u centralnim i jugoistočnim predelima Srbije dostigla 35-36°C, a u Ćupriji nešto manje od 37°C.

Pred kraj dana i tokom večeri Srbiju su zahvatile snažne grmljavinske oluje i nepogode, ali i drastičan pad temperature, pa je jutros bilo svežije i za 15 ak i više stepeni.

Najviše kiše palo je u Vojvodinu, lokalno preko 30 litara, a u Podrinju i preko 40 litara po kvadratnom metru.

Drugog dana vikenda Srbija je pod uticajem snažnog visinskog ciklona sa Jadranskog mora.

Pod njegovim uticajem do kraja dana i tokom večeri u Srbiji će biti pretežno oblačno sa kišom i pljuskovima i grmljavinom.

Posle 18-19 časova, a naročito tokom noći i u ponedeljak ujutro u delovima Srbije i na širem području Beograda očekuju se i obilnije padavine, ponegde i grmljavinske oluje.

Do ponedeljka u većini predela očekuje se da padne dodatnih 10 do 30 litara kiše, lokalno i preko 50 litara.

Opasnosti od poplava nema, osim kod manjih tokova bujičnog karaktera, gde uvek dođe do problema prilikom obilnioh padavina, ali i na pojedinim lokacijama usled urbanih poplava, odnosno usled nemogućnosti da odvodni sistemi prihvate veću količinu atmosferske vode.

Kada je reč o većini reka, nema opasnosti ni od dostizanja kritičnih vrednosti, a kamoli poplava.

Trenutne temperature u Srbiji kreću se od 18°C na severozapadu do 26°C na istoku i jugoistoku Srbije.

U ponedeljak će centar ciklona duž Jadrana nastaviti put južnije, tako da će slabiti i njegov uticaj, a obilnije padavine očekuju se još tokom jutra, ponegde uz jače grmljavinske pljuskove.

Do sredine dana u Vojvodini, a posle podne i uveče i u ostalim predelima Srbije očekuje se prestanak padavina i razvedravanje.

Od utorka sledi potpuna stabilizacija vremena, pa će do kraja sledeće sedmice biti sunčano i toplije, ponegde povremeno uz umerenu oblačnost.

Već sutra toplije, a od utorka do kraja sedmice maksimalna temperatura biće uglavnom od 24 do 28°C, u Beogradu do 27°C. Inače, prosek maksimalnme temperature za kraj septembra je od 21 do 25°C.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • beogradski

    24. septembar 2023 | 16:58

    Koja bre kiša, pa tako mogu i ja da dajem prognozu, možda padne a možda nas i obiđe ... palite bre ...

  • Fedor

    24. septembar 2023 | 18:52

    Nego, da li je moguce da ovi "prognosticari" nisu svesni kakvu stetu nanose ovim najavama? Postoji li odgovornost za njihov posao? Da li je moguce da nisu svesni cinjenice da posao ogromnom broj ljudi zavisi od vremenskih prilika, te da najave kataklizmi direktno uticu na prihode = platu?! Ne sedimo svi u toplim domovima, kancelarijama, halama ili salama...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA