Vreme čitanja: oko 2 min.

Prezentovani rezultati koordinatora za romska pitanja: Neophodno je da ga ima svaka lokalna samouprava

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dogovoreno je da se pokrene zajednička inicijativa za sistematizaciju radnih mesta Koordinatora za romska pitanja u svim lokalnim samouprava koje nemaju koordinatore

  • 0
Prezentacija Koordinatora za romska pitanja Foto: Aleksandar Nedeljković

Asocijacije inkluzivnih veština je od 15. do 17. septembra organizovala poslednji seminar u ovoj godini za koordinatore za romska pitanja. Seminar je održan u Novom Sadu, a tema je bila rodna ravnopravnost, oblici i uloga govora u diskriminaciji, kao i sistematizacija pozicije koordinatora u svim lokalnim samouprava u Srbiji u kojoj živi više od sto pripadnika romske nacionalne manjine.

Asocijacije inkuzivnih veština, u dva dana koliko je trajao seminar u Novom Sadu, prezentovala je ostvarene rezultate u procesu unapređenja položaja Roma, u periodu od 2020. do 2023. godine, za predstavnike romskih NVO.

Rad koordinatora prezentovao je Miomir Anđelović, projekt menadžer Asocijacije inkuzivnih veština. Predstavljeno je stanje u svim opštinama pre angažovanja koordinatora za romska pitanja i nakon njegovog angažovanja, kako bi bio vidljiv očigledan napredak u svim oblastima koje su obuhvaćene Strategijom za socijalno uključivanje Roma i Romkinja za period od 2015. do 2025. godine.

Nakon prezentacija otvorena je diskusija gde su prisutni članovi NVO iz centralne Srbije pohvalili rad Kancelarije za inkluziju Roma i ukazali na probleme Roma u njihovim gradovima. Poseban akcenat je stavljen na pitanje obrazovanja, jer nažalost većina gradova i opštine u ovoj godini imaće manji broj sudenata romske nacionalnosti, nego u predhodnom periodu. Takođe je iznet i problem obezbeđivanja besplatnih mesečnih karata i udžbenika za učenike, koji pohađaju srednju školu.

Direktor Asocijacije inkuzivnih veština, Radisav Jovanović je ukazao da je neophodno da se u gradskim i opštinskim upravama zaposle koordinator za romska pitanja i da lokalne samuprave moraju da obezbede mesečne karte i stipendije za sve učenike i studente romske nacionalnosti.

Na kraju seminara, dogovoreno je da se pokrene zajednička inicijativa za sistematizaciju radnih mesta Koordinatora za romska pitanja u svim lokalnim samouprava koje nemaju koordinatore, kao i zajednička inicijativa između romskih NVO, državnih i lokalnih institucija koja će biti usmerena na osmišljavanju i pripremi zajedničkih projekata iz oblasti obrazovanja, kulturnih dostiguća romske zajednice i medijske pismenosti.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs / A. N.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA