Vreme čitanja: oko 2 min.

Evo kako možete do pasivnih prihoda: Sve što treba da znate o kripto menjačnicama

Vreme čitanja: oko 2 min.

U kripto menjačnicama građani i pravna lica mogu da investiraju svoj novac u nekoliko vrsta kriptovaluta i na taj način mogu da obezbede sebi pasivne prihode

  • 0
Srpski dinar bitkoin Foto: Shutterstock

Crypto12 predstavlja jednu od dve licencirane kripto menjačnice u Srbiji. Ova menjačnica poseduje dozvolu za rad izdatu od strane Narodne banke Srbije i Komisije za hartije od vrednosti. U njihovoj ponudi ima sedam kriptovaluta.

Narodna banka Republike Srbije i Komisija za hartije od vrednosti, dve su institucije koje sprovode proces licenciranja kripto menjačnica. One tokom tog procesa proveravaju da li menjačnice ispunjavaju sve zakonski propisane uslove za trgovanje kriptovalutama.

Zbog svega ovoga, Srbija je među pionirima zakonskog regulisanja ove oblasti.

Šta su kriptovalute?

Ovo se uzima kao osnovni odgovor na pitanje – šta su kriptovalute? Kriptovalute su digitalni zapisi vrednosti koja se koriste kao sredstvo razmene ili u svrhu ulaganja koristeći kriptografiju kao način obezbeđivanja sigurnosti transakcija. One se temelje na tehnologiji nazvanoj blokčejn, koja je decentralizovani distribuirani registar transakcija.

Kriptovalute Foto: Shutterstock

Prva kriptovaluta

Bitcoin je prva i najpoznatija kriptovaluta, stvorena 2009. godine. Međutim, od tada je nastalo na stotine drugih kriptovaluta, svaka s vlastitim karakteristikama, ciljevima i tehnologijama.

Najčešće kriptovalute danas:

BTC Ether USDT XRP MATIC ADA USDC

Sa svim ovim kriptovalutama možete trgovati na licenciranoj kripto platformi Crypto 12.

Crypto12 klijentima nudi svoje usluge koje uključuju:

  • tržišne, market i stop naloge za kupovinu i prodaju kriptovaluta;
  • kupovinu i prodaju kriptovaluta za novac;
  • zamenu kriptovaluta za druge kriptovalute;
  • čuvanje i administriranje kriptovaluta;
  • portfolio menadžment.
bitkoin Foto: Pixabay

Koju kriptovalutu da kupim?

Kada razmišljate u koje kriptovalute da investirate, evo nekoliko koraka koje biste mogli da preduzmete:

  • Istraživanje: Sprovedite detaljnu analizu kriptovaluta. Raspitajte se o njihovoj tehnologiji, uslovima i timovima koji stoje iza njih. Pogledajte njihove bele knjige, razvojne aktivnosti i podršku zajednice.
  • Diverzifikacija: Generalno je dobra ideja da diversifikujete svoje investicije da biste proširili rizik. Ne stavljajte sva svoja sredstva u jednu kriptovalutu.
  • Tržišni trendovi: Budite informisani o aktuelnim trendovima i novostima na tržištu kriptovaluta. Ovo vam može pomoći da donesete bolje informisane odluke.
  • Tolerancija rizika: Procenite svoju toleranciju na rizik. Ulaganja u kriptovalute mogu biti veoma nestabilna, pa budite spremni na mogućnost gubitka ulaganja.
  • Dugoročni u odnosu na kratkoročni: Odlučite da li tražite kratkoročne dobitke ili dugoročne investicije. Vaša strategija se može razlikovati u zavisnosti od vaših ciljeva.
  • Bezbednost: Uverite se da koristite bezbedne platforme i novčanike za svoja ulaganja da biste zaštitili svoju imovinu od hakova ili prevara.
  • Profesionalni savet: Ako niste sigurni ili ste tek počeli da investirate, razmislite o traženju saveta od finansijskog savetnika specijalizovanog za kriptovalute.

Postoji više načina na koji se mogu kupiti kriptovalute, npr. ukoliko imate prijatelja koji želi da ih proda možete da kupite od njega - što je legalno, ali retko.

U svakom drugom slučaju je najsigurnije da se obratite ovlašćenoj kripto menjačnici, koja je regulisana i koju kontrolišu Narodna banka Srbije i Komisija za hartije od vrednosti - poput kripto menjačnice Crypto12.

Zapamtite da je tržište kriptovaluta nepredvidivo i da na njega može uticati širok spektar faktora, uključujući regulatorne promene, tehnološki napredak, raspoloženje tržišta i makroekonomske trendove. Uvek budite oprezni i donosite dobro informisane odluke na osnovu vaših ličnih okolnosti i ciljeva.

(Telegraf.rs/PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA