Vreme čitanja: oko 1 min.

Iznemogla ptica sletela u dvorište u Tutinu: Zaštićena je vrsta, a kad raširi krila, bolje se sklonite

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ova ptica je inače bele boje, s ružičastim predelom oko očiju i ružičastim nogama

  • 0

Iznemogli ružičasti pelikan pronađen je u Tutinu. Po prijavi meštanina iz obližnjeg sela da je u njegovo dvorište sletela neobična ptica, čuvarska služba Specijalnog rezervata prirode "Peštersko polje" izašla je na teren.

Stručnjaci su utvrdili da je u pitanju strogo zaštićena vrsta - ružičasti pelikan (pelecanus onocrotalus), objavilo je Ministarstvo zaštite životne sredine na Instagramu.

Ovo ministarstvo je, nakon što je utvrđeno da je ptica iznemogla, u saradnji sa SRP "Peštersko polje“, Zavodom za zaštitu prirode Srbije i Specijalnim rezervatom prirode "Uvac“- uspešno smestilo ružičastog pelikana u Zoološki vrt u Beogradu, gde će se dalje oporavljati.

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Ministarstvo ZŽS (@ministarstvozzs)

Ružičasti pelikan ili veliki beli pelikan je vrsta iz porodice pelikana. Gnezdi se u močvarama i plitkim jezerima jugoistočne Evrope i u Aziji i Africi.

Ovo je vrlo krupna vrsta pelikana, teška više od 10 kg. Dugačak je 160 cm, s rasponom krila od 280 cm. Bele je boje, s ružičastim predelom oko očiju i ružičastim nogama, navodi se na sajtu Zoo vrta Palić.

Najveća područja gnežđenja u Evropi su u delti Dunava. Gnezdi se u Makedoniji (Prespansko jezero) i Grčkoj. U Srbiji se gnezdio do 19. veka, ali je isušivanjem močvara nestao.

(Telegraf.rs)

Video: Pronašli su pelikana u veoma lošem stanju, mesec dana kasnije poleteo je ka svojoj porodici

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA