Vreme čitanja: oko 2 min.

Karavan "Digitalna ekspedicija" u Obrenovcu: Sve o digitalnoj pismenosti za građane

Vreme čitanja: oko 2 min.

Karavan pokrenut 2021. godine i da je do sada održan u 16 gradova i opština

  • 1
Ministarstvo informisanja Foto: Marina Jančević

U okviru karavana "Digitalna ekspedicija" koji je danas održan u Obrenovcu najstariji sugrađani, ali i svi ostali Obrenovčani imali su priliku da kroz tematska predavanja i razgovore sa ekspertima saznaju sve o digitalnoj pismenosti, važnosti digitalnih veština, bezbednom ponašanju u onlajn svetu, kao i o ostalim prednostima upotrebe interneta i digitalnog prostora.

Kako su najstariji građani rekli, nove tehnologije ih ne plaše, brzo su savladali osnove, dok neko vreme koriste Viber, vole Fejsbuk, a laptop im je najnoviji izazov. Pored onih u zlatnom životnom dobu, obukama karavana prisustvovali su i mladi i njihovi roditelji, kao i državni službenici na tri lokacije u ovoj gradskoj opštini, saopštava Ministarstvo informisanja i telekomunikacija.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, na čiju inicijativu je pokrenut ovaj projekat, rekla je da joj je želja da u narednim godinama Digitalna ekspedicija obiđe svaki grad i svaku opštinu u našoj državi. Ona je podsetila da je karavan započet 2021. godine i da je do sada održan u 16 gradova i opština, dok se ove godine nastavlja sa još najmanje deset.

Brnabić je podvukla da je u čitavoj Digitalnoj ekspediciji lepo to što mladi uče starije čime se premošćava jaz između najmlađih i najstarijih generacija i prave kanali komunikacije u našem društvu, dodavši da se uvodi brz optički internet u svakom naselju, a da je u Obrenovcu to u osam naselja koja nemaju kvalitetan internet ili nemaju internet uopšte.

"Važno nam je da deca ostaju u mestima gde su se rodila i želimo da se ljudi vraćaju u manja mesta i kupuju kuće, da uče i osnivaju svoje porodice, kao i da osnivaju svoje poslove preko interneta", istakla je predsednica Vlade.

Otvaranju karavana u Obrenovcu prisustvovali su i ministar informisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović, ministar državne uprave i lokalne samouprave Aleksandar Martinović, državni sekretar u ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Lav Pajkić, predsednik Opštine Obrenovac, Miloš Stanojević i v.d. direktora Kancelarije za IT i eUpravu, Milan Latinović.

Karavan "Digitalna ekspedicija" se sprovodi uz podršku Ministarstva informisanja i telekomunikacija, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za IT i eUpravu, Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti i u partnerstvu sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID) i evropskom organizacijom

Propulsion.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miki

    1. oktobar 2023 | 01:00

    Sreća naša pa nas obiđe premijerka,inače bi još puunooo guma stradalo po kraterima na putu ka Banjanima. Inače problem sa rupama na ovom putu traje više od godinu dana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA