≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svestrani naučnik romskog porekla: August Krogh je dobitnik Nobelove nagrade

Vreme čitanja: oko 2 min.

Dobitnik je Nobelove nagrade za otkriće mehanizma regulacije kapilarnog protoka kroz skeletne mišiće

  • 0
August Krogh Foto: Archive Pics / Alamy / Profimedia

August Krogh (1874−1949) bio je danski naučnik i profesor na Univerzitetu u Kopenhagenu na odseku za zoofiziologiju. Ovoj nauci doprineo je brojnim otkrićima u području fiziologije i upravo je u toj oblasti 1920. godine dobio Nobelovu nagradu.

August Krogh bio je naučnik romskog porekla, njegova majka bila je Romkinja. Pripadala je grupaciji “romatravelsima“, dok mu je otac bio Danac. Još dok je bio školarac javilo se njegovo interesovanje za prirodne nauke i vršenje eksperimenata. Njegov učitelj i prijatelj Vilijam Sorensen ga usmerava ka fiziologiji. U poslednjoj dekadi 19. veka, počeo je da studira medicinu na Univerzitetu u Kopenhagenu, ali se ipak vrlo brzo posvetio svom pravom interesovanju – zoologiji.

Tako je 1897. počeo da radi u Laboratoriji za medicinsku fiziologiju kod čuvenog profesora Kristijana Bora, čiji je asistent postao nekoliko godina kasnije. Od 1908. do 1945. predavao je zoologiju na Univerzitetu u Kopenhagenu, a 1910. osnovao je prvu laboratoriju za životinjsku fiziologiju (zoofiziologiju) na istom univerzitetu.

Njegov naučni rad obuhvata više različitih oblasti. Kao mlad student (1896) samostalno je započeo neke eksperimente, čiji rezultati nisu bili objavljeni sve do 1911. godine. Učestvovao je u ekspediciji na Severnom Grenlandu 1902. godine, gde je analizirao sadržaj kiseonika i ugljendioksida u vodama izvora, jezera i mora.

Objavio je preko 200 istraživačkih članaka u međunarodnim časopisima, ali je i konstruisao nekoliko medicinskih instrumenata, kao što su uređaj za merenje baznog metabolizma i spirometar – uređaj koji dijagnostikuje funkciju pluća i disajnih puteva čoveka. Doneo je insulin u Dansku, nedugo nakon njegovog otkrića, a doprineo je i njegovoj proizvodnji u ovoj zemlji.

Nobelovu nagradu August Krogh je dobio 1920. godine za otkriće mehanizma regulacije kapilarnog protoka kroz skeletne mišiće. Došao je do otkrića da se, u toku rada mišića, novi kapilari koji su zatvoreni, otvaraju i tako šire površinu do koje kiseonik može da dođe. Dobio je počasne doktorate Univerziteta u Edinburgu, Budimpešti, Oslu i Oksfordu. Bio je član Danske akademije nauka, kao i mnogih drugih Akademija i naučnih društava širom sveta.

Ovaj naučnik romskog porekla je svojim širokim poljem interesovanja, naučnim radom, dostignućima i suštinskim poznavanjem problema u velikoj meri doprineo razvoju zoofiziologije, ali je ostavio velikog traga i u medicini.

Baneri Ministarstvo informisanja i telekomunikacija Foto: Ministarstvo informisanja i telekomunikacija

(Telegraf.rs /A.N.))

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA