≫ 

Vreme čitanja: oko 4 min.

"Molila sam Boga da Zorica sa slike bude moja": Ovako danas živi devojčica iz izloga, za porodicu neće da čuje

Vreme čitanja: oko 4 min.

Zorica je imala svega 12 kilograma kada je došla u svoj novi dom. "Nije bila željna ničega... Osim ljubavi", priča nam hraniteljka

  • 14
Zorica Foto: Đorđe Đoković/Ustupljene fotografije (zabranjeno prinskrinovanje i deljenje)

Tužne krupne oči malene Zorice, u kojima se naziru suze, gledaju kroz staklo u lepo obučenu, nasmejanu devojčicu s druge strane. Jedna prosi na ulici, druga slavi rođendan u raskoši i veselju. To je zabeležio aparat Đorđa Đokovića, a njegova fotografija, koja je rasplakala celu Srbiju, jednoj malenoj Zorici okrenula je život iz korena.

"Život sa druge strane" - tako bismo nazvali ovo remek delo koje je u svoj surovosti i lepoti prikazalo dve različite realnosti.

Đorđe je uslikao malenu Zoricu dok mašta o boljem životu, a fotografija je obišla svet. Tada, na Zoričinu veliku sreću, aktivirao se Centar za socijalni rad i dodelio joj hraniteljku kod koje danas uživa.

Telegraf.rs je uspeo da dođe do Dragice Avramović (58) koja je sada, Zoričina mama, baka i sve na svetu. Njene, sada srećne okice gledaju u nju kao u Boga, a ljubav je obostrana. Kako nam Dragica kaže, ljubav nije hrana i piće, već lepa reč, zagrljaj i poljubac. Upravo pod tim uslovima danas živi malena Zorica.

"Ja se godinama bavim time da dovodim decu kod mene, da ih podižem i bavim se njima. Imam dvoje biološke dece i petoro sada koje hranim. Sve dajem za njih, bavim se i poljoprivredom jer živimo na selu pa i tu nam je dosta lakše, ali zna biti i jako teško jer ipak petoro dece treba nahraniti, svakome posvetiti pažnju, skuvati, oprati, umesiti...", počinje Dragica za Telegraf.rs.

"Videla sam je na televiziji i molila Boga da bude moja"

Malenu Zoricu videla je prvi put na Đokovićevoj fotografiji. Tada joj je, priča nam, kroz glavu prošla samo jedna misao - "daj bože da bude moja".  I čudo se desilo, i Zorici i Dragici.

"Malu Zoricu i njenu priču sam videla na televiziji u nekoj emisiji, a onda su me zvali iz Centra i rekli kako imaju devojčicu za mene. Niko nije hteo da je prihvati, imala je dve opcije, ili ja ili Dom, ali ja nisam mogla da dopustim da ona ode u dom jer znam kako bi je tamo gledali", priča nam Dragica, i dodaje:

"Znam kako je kada dete ode u dom, ali ne mogu ni da zamislim kako je tek kada vas neko ostavi... Ma to je jedna velika tuga".

Zorica Foto: Đorđe Đoković/Ustupljene fotografije (zabranjeno prinskrinovanje i deljenje)

Onda je usledio i dan koji Dragica nikada neće zaboraviti.

"Dovezli su je kolima. Bilo je to 6. juna ove godine, a ja sam kroz staklo videla malo dete, jako zapušteno i neuhranjeno. Tada mi je starija ćerka, koja se isto zove Zorica rekla "mama to je ona mala sa televizije". Ja sam Boga molila da dođe kod mene da joj pružim život kakav svako dete zaslužuje, to sam i mojoj deci rekla. Tu moju sreću ja vama ne mogu da opišem, kad nisam u nesvest pala. Ne mogu da shvatim da neko ostavi svoje dete, ta majka, pa to nije majka... - prepričava nam Dragica.

Zastaje, pa se priseća i nekih izuzetno bolnih trenutaka. Iako bi volela, ne može da ih izbriše.

"Sa njom niko nije radio. Imala je 12 kilograma kada je došla kod mene. A zaista je jedna divna devojčica. Sada je krenula u prvi razred. Ona ne zna šta je slovo, šta je broj... Mora mnogo sa njom da se radi, ali hvala Bogu, sva deca su oko nje. Moram da je naučim da ne može sa svakim da se druži i grli, ljubi i mazi, jako je mila i draga. Noću joj stavljam pelene, jer još uči da samostalno piški - kaže Dragica.

Najtužnije od svega je da devojčica ničeg nije željna, osim ljubavi koju joj svi, dodaje hraniteljka, nesebično daju.

Zoričin život nije bio lak, kako Dragica kaže, to se po njoj i vidi.

"Njen otac je nju ostavio kod babe i dede. Deda je mnogo alkohola uzimao i dete se nagledalo svega. Moram da kažem da se niko od njih nije javljao od kada je ona kod mene, a ona mog muža i mene naziva babom i dedom. Za one prave, ne želi da čuje. Sada ona priča, inače kada je došla nije ni pričala, nije znala i ono što je znala nije moglo da se razume. Sada je mnogo bolje, ali mora da se radi sa njom, baš, baš, baš mnogo", objašnjava nam.

Dragica ima samo jednu želju, i nada se da će joj Bog i nju ispuniti.

"Moja želja je da sva ta deca budu kako treba, da ih izvedem na pravi put i samo želim da me jednog dana posete, da dođu i da me se sete... Želim da ih ugostim i da kroz ceo život znam da sui srećni i uspešni. Moj muž i ja pored naše dece imamo njih, i sve su to naša deca, a moja deca me podržavaju", zaključuje Dragica za naš portal, dok se u pozadini čuje smeh dece među kojm je i mala Zorica.

(Telegraf.rs)

Video: Dete odrasta sa pet nemačkih ovčara: Evo šta sve radi ovo društvance!

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Даца

    3. oktobar 2023 | 21:28

    Бог благословио ову дивну жену и дао њој и целој њеној породици свако добро 🙏🙏🙏

  • srb

    3. oktobar 2023 | 20:59

    Svaka ti cast zeno. U tebi ima puno ljubavi. Bravo

  • SVM

    3. oktobar 2023 | 21:10

    Ovo je pravi primer za ono,svi smo mi ljudi ali ne može svako biti čovek

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA