Vreme čitanja: oko 2 min.

Posle dve decenije, Surdulica neće imati jednog neurologa: Aleksandra Popović

Vreme čitanja: oko 2 min.

Očekuje se dolazak još dve doktorke

  • 0
Surdulica neutralna lepo vreme sunčano vreme Foto: Mateja Beljan

Više od dve decenije specijalista neurologije Aleksandra Popović je jedini lekar koja se bavi tom granom medicine u Zdravstvenom centru Surdulice, ali uskoro se očekuje dolazak još dve doktorke, koje su na specijalizaciji, i otvaranje Službe za neurologiju, pa će tako ova zdravstvena ustanova postati bogatija.

Ona će biti smeštena u zgradi gde se nalazi Odeljenje interne medicine, koje se renovira, pa pacijenti iz Surdulice, Vladičinog Hana i Bosilegrada neće više morati da traže smeštaj u drugim centrima i bolnicima.

„Imala sam možda i medicinsko umeće da još dve koleginice zainteresujem za specijalizaciju neurologije, Jelena Kitanović i Valentina Perić, i jedva čekam da završe specijalizacije. Sa kompletnom opremom koju Zdravstveni centar ima, mi smo stekli sada uslove da naši i pacijenti uz susednih opština mogu da se leče na Neurološkom odeljenju u Surdulici“, priča Popovićeva za Jugmediu, dodajući da se o tome razgovaralo sa Danicom Grujičić, ministarkom zdravlja.

Nurološki pacijenti se već leče na Internom odeljenju kada nema mesta u Vranju, na primer, pa Aleksandra ima iskustva i u bolničkom lečenju.

Ona kaže da je veoma važno da pacijenti što pre dođu do neurologa kada osete prve tegobe i da se leče u svom mestu.

„Da u okviru tog zlatnog sata stignu do stacionara, jer nekada je transport ono što ugrozi život pacijenta i otežava kasnije oporavak i rehabilitaciju“, objašnjava.

Neurologija je, dodaje, impresivna grana medicine, ali je patologija teška, te je zato brza reakcija veoma bitna u slučajevima moždanog udara i infarkta mozga.

„Ovo postaje problem u smislu samostalnog funkcionisanja obolelog i velika odgovornost same porodice. Specijalista neurologije mora da zna mnogo, ali, nažalost, nismo u svim situacijama u mogućnosti da pomognemo“.

Patologija se u neurologiji, nastavlja Popovićeva, veoma promenila poslednjih godina.

„Kada sam birala svoju specijalizaciju, a to je bilo odavno, imala sam utisak da od neuroških bolesti češće oboljevaju stariji ljudi. Međutim, sada se to promenilo. Kalendar oboljevanja se okrenuo pema mladima“, ističe Aleksandra Popović, neurolog ZC Surdulica.

Inače, njena najbliža saradnica svih godina je medicinska sestra Vesna Ilić, koju ona smatra svojim asistentnom i bez koje ne bi mogla timski da radi.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA