Vreme čitanja: oko 1 min.

Đukić Dejanović: Afirmativnim merama podstičemo učenike romske nacionalnosti na školovanje

Vreme čitanja: oko 1 min.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Dalibor Nakić istakao je da su ovo dobri signali za romsku zajednicu

  • 1
Slavica Đukić-Dejanović Foto: Milena Đorđević

Ministarka prosvete prof. dr Slavica Đukić Dejanović razgovarala je sa predsednikom Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine Daliborom Nakićem i njegovim saradnicima.

Na sastanku u Ministarstvu prosvete razgovarano je o unapređivanju već postojećih, dobrih praksi u obrazovanju romske nacionalne manjine i sistemskim afirmativnim merama kojima se deca romske nacionalne manjine podstiču na obrazovanje.

Ministarka Đukić Dejanović istakla je važnost obrazovanja za učenike pripadnike romske nacionalne manjine, saopšteno je iz ministarstva.

Navela je da Ministarstvo prosvete, pored afirmativnih mera za upis u srednje škole i fakultete, ima i druge mere kojima podstiče nastavak školovanja, poput stipendija, mentorske podrške, pedagoških asistenata, ali i dobijanje mesta pod povoljnijim uslovima u učeničkim i studentskim domovima.

- Afirmativnim merama do sada je u srednje škole upisano više od 18.000 učenika romske nacionalnosti, a ove školske godine upisano je 2.451 učenika u srednje škole, od toga 55 odsto su devojčice, što me posebno raduje. Takođe, afirmativnim merama, na visokoškolske ustanove upisano je više od 2000 studenata, a 51 odsto čine devojke -  istakla je ministarka.

Ona je naglasila da je smanjen procenat učenika romske nacionalne manjine koji napuštaju obrazovni sistem.

- Unapređenim podsticajnim merama za upis, na kojima ćemo u narednom periodu zajednički raditi, nastojimo da povećamo broj učenika romske nacionalnosti u obrazovnom sistemu, ali i da sprečimo osipanje romske dece iz škola - navela je Đukić Dejanović.

Predsednik Nacionalnog saveta Roma Dalibor Nakić istakao je da su ovo dobri signali za romsku zajednicu i da su zadovoljni rezultatima i saradnjom sa Ministarstvom prosvete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Realno

    7. oktobar 2023 | 02:20

    Pa oni su kod nas više zaštićeni nego beli medvedi na severnom polu .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA