Vreme čitanja: oko 2 min.

Škola da traje 4 dana nedeljno, peticiju potpisalo skoro 45.000 potpisa: Đacima su ovo najveći problemi

Vreme čitanja: oko 2 min.

Peticiju je već potpisalo skoro 45.000 đaka i roditelja

  • 27
Škola, učionica, razred, đaci, učiteljica Foto ilustracija: Shutterstock

Da li đaci treba da idu u školu samo 4 dana nedeljno? Peticija koja je osvanula na sajtu change.org, upravo se bori za to, jer kako kažu učenici, treba im više vremena za odmor, učenje i vannastavne aktivnosti, a za samo pet dana skupila je skoro 45.000 potpisa.

Kako se navodi u opisu peticije na pomenutom sajtu, škola bi trebalo da traje 4 dana nedeljno da bi pored obaveza za školu đaci imali  vremena i za druge aktivnosti. Kako trenutno imaju samo 2 slobodna dana i njih moraju da iskoriste za učenje i domaće radove, te smatraju da bi školsku nedelju trebalo skratiti na 4 dana kako bi se posvetili i drugim stvarima.

Sa mišljenjem pokretača peticije, očigledno se slaže i veliki broj đaka, a kao ključne razloge za skraćivanje radne nedelje navode umor, iscrpljenost i nedostatak vremena za druge aktivnosti poput muzičke škole i sporta. Jedan od učenika čak napominje da ga škola navodi na suicidalne misli.

- Zato što mi škola daje suicidalne misli i biram sa kojeg mosta da skočim - napisao je jedan đak.

- Hoću bar jedan dan da se opustim, a dva posvetim školi. Sa dva slobodna dana ne mogu ništa da postignem - kaže drugi.

- Meni treba treba više vremena da bi se spremao za muzičku i da bi svirao klavir - još jedan je od razloga.

- Molim sve dobre i razumne ljude-delite na što više mesta ovu peticiju, sa svih telefona u kući. Hajde da doguramo svi zajedno do 100.000 potpisa. Onda će morati doći preko inistarke prosvete na dnevni red u Skupštinu - napisao je jedan od učenika.

Antić: Đake "smara" da sede u školama

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić kaže da je normalno da je đacima u njihovim godinama škola dosadna, te da gledaju da što manje vremena provedu u istoj. Ipak, smatra da nije na njima da odluče koliko vremena će sedeti u klupama, već na stručnim licima.

- Đaci ko đaci, škola ih smara, smaraju ih nastavnici, smara ih i gradivo. To je potegao neko ko ne želi da uči. Nije đak taj koji određuje koliko treba da bude u školi, već institucije. Umni ljudi određuju šta je korisno i dobro za njih. Mi sigurno zaostajemo za zapadom, nemamo kabinete za hemiju, fiziku, sigurno postoji neki vid dosade jer se koriste samo tabla i kreda. Ipak, obrazovanje je važan stub društva bez kog se ne može. Ako hoćete da živite kvalitetno i dobro, znanje vam se isplati jer vam to niko nikada neće oduzeti - navodi Antić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S

    5. oktobar 2023 | 13:39

    Mislim nemam reči od čega su umorni? Kako će sutra na fakultet? A kad počnu da rade ti isti će tražiti 1 dan da rade ,a 6 da odmaraju.Daj malo trgni te tu decu pa svi smo mi išli u školu,trenirali imali sekcije i vikend slobodan.Alo deco nije život ležanje......

  • Nataša

    5. oktobar 2023 | 14:04

    Ne moraju da smanje broj radnih dana, dovoljno je da ukinu bespotrebne predmete i bespotrebno gradivo... Da li je normalno da prvaci imaju 4 puta nedeljno po 5 časova? Digitalni svet, veronauka, izborni predmet, sekcije.... Dokle više decu opterećivati??? Ranac im je teži od njih samih.

  • .....

    5. oktobar 2023 | 12:59

    Deca su preopterecena, casova od 5.razreda nikad manje od 6...gomile projekata, gradivo preobimno, po 3 izborna predmeta koja se ne ocenjuju, a obavezna su...previse vremena provode u skoli, ostatak vremena na ucenje, jer je tempo sulud. A gde je neki sport ili ne daj Boze da se poigraju....Nema to veze sa dosadom! Bar im izbacite glupe predmete. Neka muzicko, likovno, tehnicko budu izvorni posle 5.razreda, pa koga zanima iki ima talenta neka bira. Pikasa osnovna skola napravila nije

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA