Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi put ugrađen "TAVI u TAVI": Lekari "Dedinja" spasli pacijenta od 77 godina

Vreme čitanja: oko 2 min.

TAVI procedura podrazumeva miniinvazivni zahvat i da se bez skalpela, otvaranja grudnog koša i zaustavljanja rada srca pacijentu menjaju oboleli zalisci "protezama" napravljenim od svinjske srčane maramice

  • 0
Tavi operacija, Institut Dedinje Foto: Institut za kardiovaskularne bolesti "Dedinje"

Tim lekara Instituta za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", u kojem su bili interventni kardiolozi dr Mihajlo Farkić, dr Dragan Topić, uz stručnu pomoć dr Alfonsa Jelazija iz milanske klinike, sestre i tehničari, juče su pacijentu od 77 godina, prvi put u Srbiji, uradili proceduru ,,TAVI u TAVI“.

Ovom pacijentu je 2021. godine ugrađena jedna vrsta TAVI proteze, koja je izuzetno dobro funkcionisla godinu dana, a onda se desila jedna od ekstremno retkih pojava- propuštanje velike količine krvi nazad, iz aorte u levu komoru. Tim lekara sa ,,Dedinja“ je, ovom prilikom, pronašao pravovremeno rešenje, koje je predupredilo dalje ozbiljnije komlikacije, implantacijom novog modela unutar postojećeg.

- Uz pomoć stručnog konsultanta Alfonsa Jelazija iz milanske klinike, implantirali smo drugu vrstu TAVI proteze u već postojeću. Pacijent je dobro podneo intervenciju, više nema ni traga propuštanja krvi, tako da očekujemo da već sutra ode kući – navodi dr Farkić.

Prema rečima dr Farkića, da se desilo da se pacijent nije javio na vreme, došlo bi do širenja leve komore i njenog propadanja, odnosno do srčane slabosti, što bi bilo propraćeno simptomima kao što su gušenje, oticanje nogu, nemogućnost spavanja na ravnom…

TAVI procedura podrazumeva miniinvazivni zahvat i da se bez skalpela, otvaranja grudnog koša i zaustavljanja rada srca pacijentu menjaju oboleli zalisci "protezama" napravljenim od svinjske srčane maramice.

U pitanju su životno ugroženi pacijenti kod kojih aortni zalistak teško može da se zameni kardiohirurškim putem, jer i ako prežive operaciju, postoperativni tok je vrlo težak. Кod tako rizičnih pacijenata, izvođenjem ove procedure, smrtnost je smanjena za čak 50 odsto.

Od 2019. godine, otkad je započeto izvođenje svetskog hita, TAVI procedure, koja podrazumeva implementaciju aortnog zaliska napravljenog od goveđe ili svinjske srčane maramice, u Institutu ,,Dedinje“, u okviru komercijalnog programa implementirano je 56 bioloških valvula, dok je o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje do sada ugrađeno oko 200.

Republički fond za zdravstveno osiguranje je prepoznao značaj ove procedure za pacijente i prihvatio da je finansira iz državne kase. Od tada je za nju pacijentima dovoljna samo zdravstvena knjižica. Za njih je ova metoda jedino rešenje, što znači da su skinuti sa liste čekanja čime im omogućen novi, normalan život

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA