Vreme čitanja: oko 2 min.

"Madridska modifikacija" stigla u Niš: Srpski lekari će novom tehnikom operacije pomagati pacijentima

Vreme čitanja: oko 2 min.

Operaciju koja rešava velike deformitete prednjeg trbuha izveo je profesor Univerzitetske bolnice u Madridu doktor Havier Monklus

  • 0
Klinički centar Niš, KC Klinički centar Niš / Foto: ATA Images

Pacijentima u Centru za minimalno invazivnu hirurgiju u Nišu uskoro će biti omogućena “napredna operacija prednjeg trbušnog zida” koja rešava problem velikih kila, za koji su do sada slati kućama. Prvu takvu operaciju u Nišu radio je doktor iz Madrida, a rukovodilac Centra za minimalno invazivnu hirurgiju doktor Bojan Jovanović najavljuje da će od sledeće godine niški lekari samostalno izvoditi takve operacije, prenose Južne vesti.

Operaciju koja rešava velike deformitete prednjeg trbuha izveo je profesor Univerzitetske bolnice u Madridu doktor Havier Monklus, koji je istakao da se radi o veoma složenoj rekonstrukciji trbušnog zida TAR i e-TEP operativnom tehnikom, poznatom kao “Madridska modifikacija”.

- Patologija prednjeg trbušnog zida je uvek bila nešto što nije toliko važno u odnosu na onkološke pacijente i onkološku patologiju. Istina je da je mnogo pacijenata koji su tokom života zdravi, ali su razvili velike kile prednjeg trbušnog zida, nekada i nakon operacija. Oni su hendikepirani tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, ne mogu normalno da rade i otežano obavljaju svoje dužnosti. Sa individualnog gledišta svakog pacijenta, ova operacija je važna jer im rešava problem i omogućava da normalno žive, rade, bave se sportom… Čovek koga smo danas operisali, od sada će imati normalan kvalitet života - objašnjava Havier Monklus.

Takvi pacijenti se u Nišu vraćaju kućama jer se takve operacije ne rade u Srbiji. Ipak, rukovodilac Centra za minimalno invazivnu hirurgiju doktor Bojan Jovanović usavršava se u Madridu i kaže da postoji mogućnost da od naredne godine lekari Centar samostalno izvode takve operacije jer imaju svu neophodnu opremu.

- Ovakve operacije u svetu postoje tek nekoliko godina i ovo je u medicini novo, zato je velika stvar da tako nešto dovedemo u Niš. Mi smo apsolutno opremljeni svom tehnikom, zato ono što vidimo u inostranstvu možemo i ovde da implementiramo. Medicina je postala naučno-tehnološka grana i ukoliko ne pratimo tehnološka dostignuća, nismo u mogućnosti da uradimo ništa novo - kaže Jovanović.

Doktor Jovanović već se usavršava u Madridu za takvu vrstu operacija i najavljuje bilateralnu saradnju između Fakulteta u Madridu i niških klinika, kako bi zajedno učestvovali u studijama i naučnim radovima i da zajedno ih predstavljali u eminentnim časopisima koji se bave tom granom hirurgije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA