Vreme čitanja: oko 1 min.

Dobre vesti za sve koji su alergični: Evo kada se očekuje smanjenje ambrozije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ona je pojasnila da je 2022. godine u periodu cvetanja bilo 5.045 polena ambrozije po metru kubnom vazduha, a 2023. godine je bilo 8.000 polena zrna po metru kubnom vazduha

  • 2
Žena kijanje alergija prehlada maramica Foto: Shutterstock

Merenja Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da se od 1. novembra očekuje smanjenje vrednosti najjačeg alergenog polena - ambrozije koja ove godine ima znatno duži period cvetanja zbog povoljnih vremenskih uslova, piše Tanjug.

Rukovodilac grupe za monitoring alergenog polena u Agenciji za zaštitu životne sredine Mirjana Mitrović rekla je za Tanjug da se mnogo sugrađana žali na alergijske probleme i početkom oktobra meseca.

"Merenja Agencije za zaštitu životne sredine pokazuju da se zbog povoljnih vremenskih prilika produžilo cvetanje korovskih vrsta, a pre svega ambrozije. Poredivši isti period cvetanja proše godine sa ovogodišnim periodom uočavamk zbog čega se alergične osobe lošije osećaju ove sezone", rekla je Mitrović.

Ona je pojasnila da je 2022. godine u periodu cvetanja bilo 5.045 polena ambrozije po metru kubnom vazduha, a 2023. godine je bilo 8.000 polena zrna po metru kubnom vazduha.

"Takođe prošle godine ovaj polen je 29 dana bio u prekograničnim vrednostima, a ove godine je čak 45 dana. Jasno je zašto se sugrađani javljaju. Takođe, čupanje ovog korova bez zaštitnih rukavica može izazvati plikove po koži", rekla je Mitrović i dodala da se od sledeće nedelje očekuje znatno manji broj polenovih zrna u vazduhu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nina

    6. oktobar 2023 | 10:18

    Pa zašto se ne uništava ta ambrozija? Zna se i kako i sa čim!!!! Ili je bolje da se ovoliko ljudi guši? Neverovatno!!!

  • marko

    6. oktobar 2023 | 10:23

    Bas 1. Novembra?🤣

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA