Vreme čitanja: oko 2 min.

Od "davljenika na Ibru" do talasa zaposlenja: Danas je Kraljevdan, a evo kako se ovaj grad razvijao

Vreme čitanja: oko 2 min.

O Kraljevu sve se češće i sa sve više argumenata govorilo kao "gradu na umiranju" ili ,"davljeniku na Ibru"

  • 4
Kraljevdan Foto: RINA

Grad na Ibru proslavio je svoj dan - Kraljevdan. Prvi put ime Kraljeva pominje se 1882. godine, kada je Milan Obrenović predložio da se dotadašnji Karanovac nazove kraljevim imenom, piše RINA.

Od šesdesetih do pred sami kraj devedesetih godina prošlog veka Kraljevo je bilo jedan od nosilaca ekonomske stabilnosti i razvoja Srbije, čak i velike Jugoslavije. Samo u četiri industrijska giganta: Magnohromu, Fabrici vagona,Jasenu i Kablaru bilo je zaposleno više od 15000 radnika, sa Magnohromovim rudnicima i par hiljada više, sa redovnim platama, sigurnim tržištima i izvozom koji se merio desetinama miliona dolara.

Period tranzicije bio je poguban za grad na Ibru. Zbog loše privatizacije oko 20.000 radnika za svega dve-tri godine ostalo je bez posla, a na dvadesetak firmi, među kojima i na nekadašnje gigante stavljen je katanac- imovina uništena i opljačkana.

O Kraljevu sve se češće i sa sve više argumenata govorilo kao "gradu na umiranju" ili ,"davljeniku na Ibru", međutim danas je to grad koji krupnim koracima ide napred i konstantno se razvija.

- Tokom poslednjih sedam godina u Kraljevo je stigao veliki broj stranih investitora, koji su promenili privrednu klimu grada. Svoje zaposlenje dobilo je oko 8.000 ljudi. Radimo za naše građane i naš prvenstveni cilj jeste da svima njima stvorimo bolje uslove za život. Na nama je da u narednom periodu stvorimo uslove za veća lična primanja zaposlenih i njihovih porodica - rekao je gradonačelnik Predrag Terzić.

Razvoj saobraćajne infrastrukture takođe je doprineo da se Kraljevo dodatno razvija, otvaranje aerodroma Morava u Lađevcima pozicionaralo je ovaj grad na turističku mapu Evrope.

Na svečanoj sednici Skupštine, povodom proslave Dana grada, dodeljene su i nagrade istaknutim pojedincima i koletivima. Diploma počasnog građanina grada uručena je Hadži Momiru Bakračeviću ,"za dugogodišnju nacionalnu i međunarodnu promociju Kraljeva".

Među zaslužnim ustanovama našle su se Mašinsko tehnička škola, ženski košarkaski klub ,"Kraljevo" i Udruženje građana "Prijateljstvo za nova vremena".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lord

    8. oktobar 2023 | 13:20

    Kakvi strani investitori,sve su to motaci kablova,uz ogromne subvencije...

  • Vlad

    8. oktobar 2023 | 13:31

    taj gradonacelnik otvarao svojevremeno semafor.

  • jovo

    8. oktobar 2023 | 13:22

    Mozemo vladi i predsedniku zahvalimo da je Kraljevo posle privatizacija i otimanja ono malo sto je ostalu uzdiglo grad.Sad ocekujem minuse od serparskih setaca

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA