Vreme čitanja: oko 2 min.

"Od kako sam se udala, niko mi ništa ne mesi": Ruža sprema najukusniju pogaču u Srbiji, ovo je njen recept

Vreme čitanja: oko 2 min.

Sve sama radim po majkinom, bakinom ili sestrinom receptu, kaže Ruža

  • 0
posna pogača Foto: Shutterstock

Šta je „Sarmijada“ za Bačku Topolu, „Slaninijada“ za Kačarevo, „Kobasicijada“ za Turiju, to je za Ljutovo postala „Pogačijada“, pored već nadaleko poznatog "Festivala mlade rakije". Iako se održala tek treći put, „Pogačijada“ je i ovoga puta opravdala epitet jedne od omiljenih gradskih manifestacija.

Za najbolju pogaču od maka i oraha, ove godine nadmetalo se 75 domaćica i jedan domaćin. Po mišljenju žirija najukusniju sa makom umesila je Ruža Juhas, inače i najpoznatija i najuspešnija risaruša, a iza nje su bile pogače Eržike Iršević i Anđele Moravčić, prenosi subotica.com

- Od kako sam se udala niko mi ništa ne mesi, sve sama radim po majkinom, bakinom ili sestrinom receptu. Nema tajne za pogaču, najvažnije je da ima manje kvasa, jer ako se puno stavi onda pogača pukne. Ostalo sve po redu, pola mleko, pola voda, malo šećera i soli i brašno tip 400 - kaže Ruža koja pogaču sprema već pola veka.

Najslasniju pogaču sa orasima zgotovila je Daliborka Anišić, ali i Ivanka Stanišić i Lidija Dudok, koje su osvojile drugo i treće mesto. I ovoga puta mogli su se videti redovi ispred štandova za prodaju domaće, meke, mirisne pogače koja vraća u detinjstvo i neka drugačija vremena. Naravno, nisu izostali ni drugi gastronomski specijaliteti, vino, rakija, med i proizvodi domaće radinosti.

- U Ljutovu žive Bunjevke koje štrudlu zovu pogača i želeli smo da sačuvamo od zaborava ovu lepu tradiciju i da je prenesemo na buduće generacije. Želimo da ovo postane jedna lepa i tradicionalna manifestacija koja će u najboljem svetlu predstaviti naše selo – poručuje u ime organizatora Nevena Veinović.

Sa mirisom pogače sudarali su se i mirisi domaćeg pasulja, čvaraka, divenice i tarane.

U ime Grada Subotice posetioce je pozdravila Zagorka Panić poručivši da će ovakve manifestacije, koje neguju kulturu i tradiciju, uvek imati podršku lokalne samouprave.

- Tu smo da kulturu, tardiciju i duh jednog naroda sačuvamo različitim vidovima podrške. Kada vidim ovolio veliki broj ljudi jasno nam je da manifestacija prerasta u jednu veliku manifestaciju i da ćemo dugo zajedno uživati u ovom gastronomskom bogatstvu našeg podneblja – poručila je Zagorka Panić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA