Vreme čitanja: oko 3 min.

Amerikanac čuo za Jasenovac, pa odlučio da se preseli u Srbiju: Reč koju je prvu naučio najbolje opisuje Srbe

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jedna od reči koje je već naučio je "inat", a često voli da je koristi kako bi opisao ključ opstajanja srpskog naroda kroz istoriju

  • 1
Aron Palasio Foto: Privatna arhiva

Aron Palasio živi u Filadelfiji, ali početkom sledeće godine planira da se preseli u Srbiju. O našoj zemlji počeo je da uči pre samo godinu dana, a sada je, kako kaže za Telegraf.rs, oduševljen kulturom i istorijom. Događaj koji ga je naveo na  razmišljanje o selidbi je ni manje ni više, nego zločin u Jasenovcu.

Kako nam objašnjava, zainteresovao se za Srbiju kada je istraživao istorijske događaje u toku Drugog svetskog rata. Tada je saznao i za logor Jasenovac, a onda je započeo detaljnije priučavanje. S obzirom na to da je vrlo aktivan na društvenoj mreži TikTok, počeo je da objavljuje kratke videe o tome zašto mu je Srbija interesantna, a podrška naših ljudi stiže sa svih strana.

- Prošle godine sam se zainteresovao za Srbiju, a počeo sam da učim prvo o istoriji u toku Drugog svetskog rata. Tada sam i otvorio TikTok gde sam se fokusirao na koncentracione logore i ratne zločine. U toku tog perioda otkrio sam jedno užasno mesto o kom ranije nikada ništa nisam čuo, Jasenovac, te sam odlučio da je vrlo bitno pričati o tome - počinje Aron za Telegraf.rs.

Pojašnjava da mu se najviše kod našeg naroda dopada posvećenost da opstanu tokom duge istorije i to uzdignutih glava pored svih poteškoća sa kojima su se suočili.

- Hoću da se preselim u Srbiju jer želim da naučim više o ljudima, društvu, istoriji i savladam jezik. Najbolji način da se nauči jezik je da živite sa tim ljudima, te mi je to cilj. U Srbiju dolazim sa otvorenim umom i srcem i nadam se da ću na taj način doživeti najbolje iskustvo - kaže nam.

Putem TikToka već je stupio u kontakt sa nekoliko Srba, te tvrdi da su vrlo velikodušni i topli ljudi. Iako dugo živi u Filadelfiji, Aron je poreklom iz Venecuele, a kaže da ga naš narod podseća na domovinu.

- Srbe sam upoznao samo onlajn putem, kroz svoj TikTok sadržaj. Razgovarao sam sa mnogim ljudima iz te zemlje. Mislim da su Srbi, ali i svi Balkanci, vrlo topli ljudi. Ja potičem iz Venecuele i primetio sam mnogo sličnosti između moje domovine i Srbije. Način na koji komuniciraju sa prijateljima i porodicom je jedna od najvećih sličnosti i ne mogu da dočekam da bolje upoznam Srbe - priča ovaj tiktoker.

Aron je već počeo da uči srpski jezik, ali kroz smeh kaže da mu trenutno ide užasno.

- Trenutno sam užasan u poznavanju srpskog jezika. Moj maternji jezik je španski, a drugi engleski, ali srpski je nešto potpuno drugačije. Vrlo je težak, a najteže mi pada izgovor gradova i imena - kaže on iskreno.

Nekoliko puta je u svojim videima na društvenoj mreži govorio i o srpskoj kulturi i veri, a upravo to ga je najviše zainteresovalo. Jedna od reči koje je već naučio je "inat", a često voli da je koristi kako bi opisao ključ opstajanja srpskog naroda kroz istoriju.

- Najviše mi se sviđa taj "srpski inat". Mislim da je to ključni deo srpske kulture i ono što je održalo ljude na okupu toliko dugo. Takođe, vrlo mi se dopada uloga Srpske pravoslavne crkve koja ujedinjuje ljude. Taj inat me podseća na moje ljude, latinoamerikance. Po prirodi smo mnogo tvrdoglavi, a takvi su i Srbi. Ne daju na sebe. Ima mnogo stvari koje bih stavio na spisak, dosta toga mi se sviđa, ali ove dve su po mom mišljenju osnov srpskog naroda - kaže nam on.

Iako je prvobitni plan bio da se preseli u neki manji grad u Srbiji, Palasio smatra da je Beograd najbolja opcija za život. Ipak, kada stigne u našu zemlju, planira da obiđe svaki kutak i upozna sve običaje svojstvene našem narodu.

- Na početku sam mislio da ne želim da se preselim u Beograd. Hteo sam odem u neki manji grad, da mi ne bude sve na tacni i da osetim kako je živeti s ljudima koji ne govore engleski. Ipak, pričao sam sa jednom prijateljicom koja je poreklom iz Srbije i objasnila mi je da je beograd najbolja opcija za život. Svakako planiram da posetim celu Srbiju - zaključuje Aron za naš portal.

(Telegraf.rs)

Video: Otac iz Bolivije, majka iz Srbije, a on Amerikanac: Došao u Njujork da gleda Đokovića

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Isko

    13. oktobar 2023 | 07:57

    Ako pogledaš kakva nam je cela planeta...Nije Srbija uopšte loša za život, naprotiv.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA