Vreme čitanja: oko 2 min.

"Zlatni standard kardiologije": Škodrić i Đerlek otvorili novu angio salu u Opštoj bolnici u Kraljevu

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zdravstveni radnici koji će raditi u angio sali trenutno su na edukaciji

  • 0
Opsta bolnica Studenica, Kraljevo Printskrin: Google Street View

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić i državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek otvorili su danas novu novu angio salu u Opštoj bolnici u Kraljevu, u koju je uloženo 100 miliona dinara.

"Adaptacija je krenula u junu i u rekordnom roku je završena rekonstrukcija i instalacija opreme, a obezbeđen je sav potrošni materijal poput stentova, balon katetera i pejsmejkera", rekla je Škodrić na konferenciji za novinare, prilikom puštanja angio sale u rad.

Ona je dodala da su zdravstveni radnici koji će raditi u angio sali trenutno na edukaciji, a da će do tada dijagnostiku i intervencije, odnosno ugradnju stentova vršiti eksperti sa Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, KBC Zemun, KC Srbije koji će raditi svih pet dana u nedelji.

"Ljudi u Srbiji umiru naviše od kardiovaskularnih bolesti i iz tog razloga izgradnja ovako savremene angio sale je od ogromnog značaja za njihovo zdavlje. Izgradnjom svremene angio sale ispunjava se zlatni standard u kardiologiji - u prvih 60 minuta će biti urađene intervencije i na taj način se sprečava trajno oštećenje srca", naglasila je Škodrić.

Škodrić je istakla da je angio sala prvenstveno namenjena građanima Kraljeva, ali da ukoliko dođe do po potrebe intervencije će biti omogućene i građanima okolnih gradova - poput Čačka, Vrnjačke Banje, Trstenika, Raške, koji se više neće slati u Kragujevac ili Beograd.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek rekao je da je to ministarstvo, pomoću Republičkog zdravstvenog fonda, Vlade Republike Srbije i predsednika Srbije, sve bliže svom cilju - stvaranju stabilnog zdravstvenog sistema.

"Mi želimo da priđemo što bliže našim pacijentima i otvaranje angio sale je velika stvar zato što će upravo Kraljevčani i svi oni koji žive u ovom delu Srbije imati novu zdravstvenu uslugu, tako reći pred svojim vratima. Država zaista daje veliku pomoć Ministarstvu zdravlja i pored angio sale ova zdravstvena ustanova dobiće još mnogo opreme jer želimo da poboljšamo zdravstvenu zaštitu u ovom delu Srbije", rekao je Đerlek.

On je dodao da posebno raduje to što država ispunjava obećanje da će u svakom delu Srbije omogućiti pacijentima kvalitetnu zdavstvenu zaštitu obogaćenu novim zdravstvenim uslugama koja će se odraziti na ukupno javno zdravlje.

"To je veliki benefit i jedan način na koji država pokazuje koliko brine o zdravlju svih građana Srbije i očuvanju njihovih života. Ja sam lično 30 godina u zdravstvenom sistemu i ne sećam se da je uloženo ovoliko novca, a to je u poslednjih godina oko milijardu evra uloženo u zdravstveni sistem Srbije. Tako se brine o svojim građanima i pokazuje koliko želimo da očuvamo zdravlje i živote svih građana Srbije, ma gde oni živeli", zaključio je Đerlek.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA