Vreme čitanja: oko 3 min.

Vranjanke više ne moraju u Niš na mamograf, počeo sa radom najnoviji, direktorka RFZO: Uskoro stiže i magnet

Vreme čitanja: oko 3 min.

Direktorka RFZO je napomenula da će mamograf služiti ne samo Vranju, već i celom kraju oko Vranja, kome gravitira od 180.000 do 250.000 građana

  • 0
mamografija, zene, dojka, pregled, lekar, rak dojke Foto: Shutterstock

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić posetila je danas Zdravstveni centar Vranje, povodom početka rada digitalnog mamografa, za koji kaže da je najsavremeniji.

"Danas počinje sa radom najnoviji digitalni mamograf, obišli smo mesto na kome se radi, deo radiološke službe i kao što ste i sami videli i zdravstveni radnici i pacijenti, svi su oduševljeni. Ovo je najsavremeniji mamograf, koji daje najbolji kvalitet slike, što je veliko olakšanje za zdravstvene radnike, za njihovo čitanje, tačnost rezultata, a samim tim i za građanke ovog kraja", rekla je Radojević Škodrić.

Napomenula je da će mamograf služiti ne samo Vranju, već i celom kraju oko Vranja, kome gravitira od 180.000 do 250.000 građana.

Radojević Škodrić je podsetila da Surdulica ima mamograf, ali da on nije tog kvaliteta.

"Tako da će se svi potencijalni slučajevi, kojima treba da se ponavlja, raditi ovde", očekuje Radojević Škodrić.

Naglasila je da su radiolozi i rendgen tehničari juče završili prvu obuku, ali da edukaciju mora da završi još medicinskog osoblja kako bi mogli u punom kapacitetu da rade.

Radojević Škodrić je podsetila da, pored digitalnog mamografa, služba radiologije ovde poseduje šesnaestoslajsni skener, za koga nema liste čekanja.

"Čestitam rukovodstvu bolnice na tome, a instalira se do kraja godine i šesdesetčetvoroslajsni skener koji je stigao. Takođe, završava se soba za magnet, novi magnet stiže u novi četvrti paviljon i na taj način Vranje dobija kompletan dijagnostički najsavremeniji centar", rekla je Radojević Škodrić.

Prema njenim rečima, kada postoji takav centar, onda je dijagnostika na visokom nivou kvaliteta i nema potrebe da građani odlaze dalje ka većim centrima kao što su Niš i Beograd.

Sanja Radojević,  Skodrić Vranje Mamograf Direktorka RFZO Sanja Radojević Škodrić Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić

"I to je zaista jako značajno za građane, time pokazujemo da smo održali obećanje i da će svi delovi Srbije dobiti podjednako visok nivo kvaliteta zdravstvene zaštite koji je u rekordnom roku, u poslednjih nekoliko godina obogaćen svim najsavremenijim aparatima, što dokazujemo sad kupovinom 22 magneta, brojnih mamografa, najsavremenijih ultrazvukova, rentgen aparata i skenera", rekla je Radojević Škodrić.

Ona je dodala da će sada fokus našeg zdravstvenog sistema biti prevencija.

"Prevencija je jedna od najskupljih u medicini i iz tog razloga samo razvijene i najbogatije zemlje imaju razvijenu prevenciju", rekla je Radojević Škodrić. Ona je napomenula da je obišla i Dom zdravlja u Vranju i istakla je rad savetovališta za dijabetes, savetovališta za mlade i savetovališta za roditeljstvo.

Radojević Škodrić je podsetila da je oktobar mesec borbe protiv raka dojke i najavila da će se sutra na novom digitalnom mamografu raditi skrining za sve žene preko 40 godina.

Gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković je naveo da je nabavkom magnetne rezonance zaokružena nabavka opreme za Zdravstveni centar u Vranju.

"Zaista sam srećan i zadovoljan što je digitalni mamograf počeo da radi. Pre toga smo imali mamograf koji je više bio u kvaru nego što je radio i morali smo da upućujemo pacijente u druge kliničke centre", ukazao je Milenković.

On je istakao da će njegova lokalna samouprava nastaviti da pomaže rekonstrukciju bolnice.

"Moramo da nastavimo rekonstrukciju dečijeg odeljenja, isto tako i doma zdravlja i svih onih paviljona koji su ostali da rekonstruišemo", rekao je Milenković.

Direktor Zdravstvenog centra Vranje Saša Đorđević izjavio je da je nabavka opreme dokaz da Srbija misli na lokalne zdravstvene centre.

"RFZO je uključen u našu kadrovsku problematiku gde imamo punu podršku, kao i oko opreme. Mamograf je iznosio 40 miliona dinara, uz edukacije koja to prati iznosi 45 miliona dinara", naveo je Đorđević.

Jedna od prisutnih građanki rekla je da je nabavka mamografa bitna jer će sada sve žene u Vranju imati priliku da otkriju ranije moguće bolesti.

Kako je navela njena sugrađanka, sve preglede je do sada morala da obavlja u Nišu, ili ostalim većim gradovima na jugu Srbije. Vranjanka je istakla i da joj ovo umnogome olakšava da nastavi sa redovnim kontrolisanjem zdravlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA