Vreme čitanja: oko 1 min.

Dragulj za koji bi stranci dali milione, "skriveno" u planinskom selu Hrti: Nalazi se i na UNESKO listi

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nadgrobni spomenici grčkog groblja u prijepoljskom selu, prema mišljenju stručnjaka, predstavljaju jedinstven cvet u Republici Srbiji

  • 1
hrti, arheološko nalazište, grčko groblje Foto: Rina

Na samo 16 kilometara od centra Prijepolja, u planinskom selu Hrti smestio se izuzetno redak arheološki dragulj. Srednjovekovno Grčko groblje podeljeno je na dva dela, a na njemu se ukupno nalazi 81 spomenik. Ističu se po svojoj posebnoj lepoti i ukrasima, zbog čega su se od 2016. godine našli i na UNESCO listi svetske baštine.

- Pretpostovlja se da je na ovim slikovitim planinskim proplancima živela vlastelinska porodica, koja je sa tog svog imanja upravljala određenom oblasti i da je to njihovo porodično groblje. Hrta su jedna od samo tri lokacije koje su iz Srbije uvrštene na listu UNESKO i veliki turistički potencijal za našu opštinu - kaže za RINU direktor Turističke organizacije Prijepolje Petar Vasiljević.

Ovu nestvarnu lokaciju i specifičnu istorijsku riznicu još uvek održavaju meštani, ali ono što vraća nadu da će ovaj veličanstven lokalitet zasijati punim sjajem jeste izgradnja puta do sela Hrte koji je sada u jako lošem stanju. To će omogućiti velikom broju turista koji su već pokazali svoje interesovanje, da dođu i obiđu arheološko nalazište koje se nalazi na svetskoj mapi.

- Radovi na rekonstrukciji postojećeg i izgradnji dela novog puta su u toku i očekivanja meštana ali i turističkih poslenika su, s razlogom, velika. Kako odmiču radovi na izgradnii puta, jača i interesovanje lokalnog stanovništva za uključivanje u programe Turističke organizacije koji se odnose na stimulisanje meštana spremnih da se uključe u seoski turizam svojim smeštajnim i drugim kapacitetima, dodaje Vasiljević.

Nadgrobni spomenici grčkog groblja u prijepoljskom selu, prema mišljenju stručnjaka, predstavljaju jedinstven cvet u Republici Srbiji jer je reč o najviše ukrašenih stećaka na jednom lokalitetu u zemlji.

(Telegraf.rs)

Video: Miroslav Terzić prodaje kuću u Senti sa prelepim poljem lavande

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Clan biblioteke

    15. oktobar 2023 | 06:59

    Kakvi bre Grci oni su na Balkan došli u 18 veku .Daj ljudi naučite istoriju nemojte lupetati da bi ste dobili medijski značaj.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA