Vreme čitanja: oko 2 min.

Bez zdravstvenog osiguranja 17 odsto žena koje žive na selu: Kako unaprediti njihov položaj?

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kroz trogodišnji projekat "Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima" više od 300 žena dobilo je konkretnu pomoć

  • 0
Doktorka žena Foto: Shutterstock

Povodom obeležavanja Međunarodnog dana žena i devojčica sa sela, u Čačku je održana konferencija na kojoj su predstavljeni dosadašnji rezultati i aktivnosti projekta na unapređenju položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima. Dodeljena su i medijska priznanja, a među dobitnicima je i emisija RTS-a "Ovo je Srbija".

Iako se često ukazuje na nepovoljan položaj žena u ruralnim područjima, da se njihov rad često ne vidi, ne prepoznaje i ne vrednuje, kako bi razvile svoje potencijale i bile ravnopravne potrebno je mnogo više.

Da samo 18 odsto žena koje žive na selu ima registrovano poljoprivredno gazdinstvo, a 17 odsto nema zdravstveno osiguranje samo su neki od statističkih podataka.

Kroz trogodišnji projekat "Unapređenje položaja žena i devojčica u ruralnim oblastima" više od 300 žena dobilo je konkretnu pomoć.

"Ne samo što su unapredile svoj ekonomski položaj, one su promenile način na koji njih porodica vidi, način na koji njih selo vidi, način na koji njih zajednica vidi i to je nešto što je nemerljivo. Jer one kroz svoju lidersku poziciju ustvari uključuju druge žene i zadržavaju mlade na selu što je jedan od osnovnih problema u našem društvu", rekla je Milana Rikanović, šefica Kancelarije UN Women u Srbiji

Tako je više od 200.000 žena na neki način uključeno u projekat koji se sprovodi u okviru inicijative "Unapređenje bezbednosti žena u Srbiji", a koju Poverenik za zaštitu ravnopravnosti implementira u saradnji sa Agencijom Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost UN Women i uz podršku ambasade Norveške u Beogradu.

"Ako želite napredak društva žene moraju biti uključene. Svakako moraju biti otvorene mogućnosti za oba pola, ali i žene sa ruralnih područja su veoma važne za društvo i prosperitet regije", navela je Kristin Melsom, ambasadorka Kraljevine Norveške u Srbiji.

Uz obeležavanje Međunarodnog dana žena i devojčica sa sela dodeljena su specijalna priznanja redakcijama koje su tokom ove godine u velikoj meriposvetile pažnju toj temi. Za posvećenosti, razumevanje i kontinuiranoizveštavanje priznanje je dobila i emisija RTS-a "Ovo je Srbija".

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA