Vreme čitanja: oko 2 min.

Hladni front stiže prvo do ovih predela Srbije: Otkrivamo kada počinju kiša i grmljavina sa jakim vetrom

Vreme čitanja: oko 2 min.

Narednih dana biće svežije za desetak stepeni

  • 1
vremenska prognoza Đorđe Đurić Foto: Sat24.com

I današnji dan u Srbiji protekao je u znaku pravog letnjeg, a samo nekoliko sati deli nas od jače promene vremene.

Današnji sunčan dan bio je praćen letnjim temperaturama, uz vrednosti preko 25°C, u mnogim predelima i do 28-29°C, dok je najtoplije bilo u Ćupriji sa tropskih 30°C.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 16 do 20°C, vidimo da su one danas bile više i za 10 stepeni više od proseka.

Inače, prva polovina oktobra ostaće kao period sa pravim letnjim vremenom i vremenom nalik septembarskom.

U ovom času snažan ciklon nalazi se nad severoistokom Evrope, a u sklopu njega prostire se i veoma izražen hladni front. On je ove večeri stigao do Slovenije i tokom noći premeštaće se prema našem području.

Ispred njega se i dalje očekuje strujanje tople vazdušne mase, pa će noć pred severnim predelima Srbije i Beogradom biti relativno topla, uz vrednosti od 15 do 17°C, dok će hladno biti u južnoj polovini, uz temperature i ispod 10°C.

Hladni front već do jutra će stići do Bačke, a potom tokom prepodneva i do svih severnih i zapadnih predela Srbije, do podneva do centralnih predela Srbije, a posle podne do juga i istoka zemlje gde se pre podne očekuje sunčano.

Hladni front na svom putu doneće naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz veoma jak severozaapdni vetar.

Ponegde se očekuju i grmljavinske oluje.

U većem delu zemlje očekuje se da padne oko 10 litara kiše po kvadratnom metru, lokalno i više.

Hladni front doneće u nedelju i veoma veliku temperaturnu razliku nad Srbijom.

Maksimalna temperatura kretaće se od 15°C na severu Srbije do 27°C na jugu i jugoistoku Srbije, u Beogradu do 17°C.

Dakle, na severu Srbije i u Beogradu ne očekuje se bitnija promena temperature od jutarnje, a po prodoru hladnog fronta u svim predelima očekuje se osetno hladnije.

Vazdušni pritisak je u padu i biće u daljem padu, ali se nakon prodora hladnog fronta očekuje snažno jačanje visokog pritiska sa severozapada i iz oblasti Alpa, pa se očekuje značajniji porast, a to će biti uvod u prestanak padavina koji se u nedelju uveče očekuje u severnim, a tokom noći i u ostalim predelima Srbije, tako da se kiša u ponedeljak ujutro očekuje samo još na jugu Srbije.

U ponedeljak tokom dana u svim predelima biće sunčano i prohladno. Maksimalna temperatura biće od 14 do 18°C, u Beogradu do 15-16°C.

Prohladno, odnosno vreme u skladu sa kalendarom očekuje se do srede. Od četvrtka do vikenda se očekuje otopljenje, uz temperature i do 24°C, a sa centralnog Mediterana očekuju se česta naoblačenja sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nemanja

    14. oktobar 2023 | 23:29

    Kakva vas spopala grmljavina? Kise ce biti,ali grmljavine ne.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA