≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Ovaj deo Srbije već je na udaru pogoršanja i veoma jakog zahlađenja: Otkrivamo kada se očekuje i slab mraz

Vreme čitanja: oko 3 min.

Trenutne temperature u Srbiji kreću se od 12°C u Subotici i Somboru do 25°C u Negotinu i Zaječaru, u Beogradu je 16°C, a u centrlanim predelima Srbije od 20 do 22°C

  • 0
Vremenska prognoza Foto: Shutterstock

Naoblačenje sa kišom i pljuskovima koje je tokom jutra i prepodneva zahvatilo severne i zapadne predele Srbije, posle podne proširiće se i na ostale predele Srbije.

Ovo pogoršanje vremena uzrokovano je prodrom hladnog fronta.

U ovom času u severnim i zapadnim predelima je oblačno i osetno hladnije sa kišom. U centralnim predelima bilo je vedro, a oko podneva je došlo do naoblačenja. U južnim i istočnim predelima i dalje je vedro, a promena vremena očekuje se posle podne.

Hladni front na svom putu pored kiše i pljuskova, ponegde i grmljavine, doneće i veoma jak severozapadni vetar, ali i prodor osetno hladnije vazdušne mase sa severa.

U ovom času nad Srbijom se beleži veoma velika temperaturna razlika i to zbog prodora hladnog fronta, koji se sada premešta prema centralnim predelima Srbije.

Trenutne temperature u Srbiji kreću se od 12°C u Subotici i Somboru do 25°C u Negotinu i Zaječaru, u Beogradu je 16°C, a u centrlanim predelima Srbije od 20 do 22°C.

Sjenica meri 18°C, Zlatibor 13°C, a Kopaonik 14°C.

U ovom času najhlandije je na severu Vojvodine koja je hladnija i od planina.

U narednim satima temperatura će se kretati od 10°C u Vojvodini do 27°C na jugoistoku Srbije. Kasnije posle podne po prodoru hladnog fronta temperatura će i na jugu i i na istoku Srbije biti u padu za desetak do petnaest stepeni.

Inače, jutro je na severu Srbije, odnosno u Vojvodini, ali i u Beogradu pre prodora hladnog fronta bilo najtopliji deo današnjeg dana, jer su temperature bile od 15 do 17°C, dok su južnim, centralnim i istočnim predelima Srbije i u Pomoravlju zbog vedrog jutra temperature bile niske sa vrednostima ispod 10°C.

Dakle, kasnije posle podne i uveče u svim predelima Srbije očekuje se oblačno i osetno hladnije sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom, uz jak severozapadni vetar.

U većem delu Srbije očekuje se da padne oko 10 litara kiše po kvadratnom metru.

U toku noći u severnim, a do jutra i u ostalim predelima Srbije očekuje se razvedravanje, a u ponedeljak ujutro kiša će padati samo na jugu Srbije.

U ponedeljak tokom dana u svim predelima Srbije biće sunčano, ali osetno hladnije.

U većem delu Srbije i u utorak će biti suvo, samo na jugu oblačno sa kišom.

Maksimalna temperatura u ponedeljak i utorak biće od 14 do 18°C, u Beogradu do 15-16°C.

U sredu nakon vedrog jutra i prepodneva, posle podne promenljivo oblačno, na severu pred kraj dana i uveče sa slabom kišom, uglavnom u Vojvodini. Biće toplije, a maksimalna temperatura u većini predela biće oko 20°C.

Inače, u utorak i u sredu ujutro očekuje se veoma hladno jutro, naročito u sredu, jer se u sredu ujutro u svim predelima očekije vedro, pa će doći do jačeg izračivanja vazduha, odnosno hlađenja.

Minimalna jutarnja temperatura biće od 0 do 6°C, a ponegde se očekuje i slab prizemni mraz, uz temperature ispod 0°C. Najveća verovatnoća za mraz očekuje se na području Vojvodine i u kotlinama.

S obzirom na to da je prosek maksimalne temperature za sreinu oktobra od 16 do 20°C, one će nakon današnjeg zahlađenja konačno biti u skladu sa kalendarom. Jučerašnji dan doneo je temperature i do tropskih 30°C, odnosno za 10 stepeni više od proseka. Danas je do jačeg zahlađenja već došlo do na severu i zapadu Srbije, uz temperature ispod proseka i za čak 15 stepeni niže nego juče. Na jugu i istoku Srbije i dalje je veoma toplo sa temperaturma i za sedam stepeni više od proseka, ali jače zahlađenje do pred kraj dana stići će i do ovih predela, pa će od sutra u svim predelima Srbije vreme biti u skladu sa kalendarom.

Prema trenutnim prognozama osetno toplije očekuje se od četvrtka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA