≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbima u selu Gonje na Pešteru komšije Bošnjaci pomažu u izgradnji crkve

Vreme čitanja: oko 2 min.

"Nismo imali sredstava da nastavimo radove, pa smo sa prvim radovima počeli u proleće 2022. godine i to zahvaljujući donaciji koju je obezbedio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zahvaljujući tim parama objekat je urađen do ovog nivoa"

  • 5

Suživot i pomaganje među Srbima i Bošnjacima na Sjeničko-pešterskoj visoravni primer su dobrosusedskih odnosa, a u tome prednjače žitelji sela Gonje u kojem crkvu zajedno grade Bošnjaci i Srbi. Na padinama Pešterske visoravni nakon tri veka niče crkva koju zajedno grade muslimani i pravoslavci.

Osim fizičkog rada, materijal i novac za izgradnju crkve nesebično daruju i Bošnjaci. Predsednik odbora za izgradnju crkve, Goran Brajović, kaže da su odnosi u tom multietničkom selu oduvek dobri i da bi ostali trebali da slede njihov primer. "Ovo je jedinstven primer i mi smo jedino selo u široj okolini koje može da se pohvali ovakvim odnosom.

Ne kažem da su u ostalim selima odnosi loši, ali ovako nešto imamo samo mi. Dosta muslimana je doniralo novac za izgradnju crkve", kazao je Brajović.

"Nismo imali sredstava da nastavimo radove, pa smo sa prvim radovima počeli u proleće 2022. godine i to zahvaljujući donaciji koju je obezbedio predsednik Srbije Aleksandar Vučić i zahvaljujući tim parama objekat je urađen do ovog nivoa. Svi betonski stubovi, temelji, temeljne ploče i armiračke radove su radili ljudi koji su muslimani. Možemo se time pohvaliti da su ovu našu građevinu gradili Bošnjaci i Srbi", priča Goran Brajović iz sela Gonje. Goranov komšija i prijatelj, pripadnik bošnjačke zajednice Rahim Šmrković, prvi je pritekao da pomogne izgradnju ovog hrama.

"To je obaveza nas koji ovde živimo. Pomažu svi, nema veze čija je bogomolja i da se gradi džamija isto tako bi pomogli svi ostali. Pomaže koliko ko može, i uvek se tako zajednički radilo ovde kod nas. Odazvao se svako, ko je kako mogao. Neko fizički radi, neko donira novac ili materijal”, kaže Rahim Šmrković iz sela Gonje.

U selu Gonje pomažu Srbi i Bošnjaci jedni drugima u svemu, zajedno se vesele i tuguju. Pravoslavni vernici iz Gonja na Pešterskoj visoravni odlazili su do 15 kilometara udaljene Sjenice kako bi presekli slavski kolač. Sa nestrpljenjem očekuju završetak radova na crkvi u svom selu, veruju da će se obezbediti novčana sredstva da se radovi okončaju pre zime, zbog surovih vremenskih uslova na Sjeničko-pešterskoj visoravni.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • milan

    15. oktobar 2023 | 13:09

    PRAVI KOMSIJA OSTAJE KOMSIJA DO VIJEKA AMIN

  • Gavra

    15. oktobar 2023 | 13:15

    Objavljujte vise ovakvih lepih vesti. Ima ih u raznim oblastima zivota.

  • Mi

    15. oktobar 2023 | 13:15

    Nije on dao pare neho su to drzavne pare.Netreba ga velicati na taj način mozda je to kapmanja SNS-a

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA