Vreme čitanja: oko 2 min.

Škola tek počela, đaci već idu na raspust, ali ne svi: Evo ko će ove godine više odmarati i kad je kraj

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi raspust stiže u novembru

  • 1
Đaci, Raspust Foto: Shutterstock

Školska godina tek što je počela, a prvi mini-raspust đake čeka već u novembru. Ipak, školarci iz Vojvodine moraće na odmor da pričekaju do kraja decembra. Letnji raspust ove godine za maturante počinje 31. maja, dok će ostali učenici školsku godinu završiti nekoliko dana kasnije, 14. juna.

Dan primirja u Prvom svetskom ratu đacima u centralnoj Srbiji donosi prvi raspust koji će trajati od 8. do 12. novembra, te će se u klupe vratiti sledećeg dana. Ipak, ovaj raspust izostaće za učenike iz Vojvodine.

Prvi raspust u vojvođanskim školama tek u decembru 

Prvi raspust vojvođanske đake čeka tek 25. decembra, dok će učenici iz centralne Srbije na odmor krenuti 29. dana istog meseca. Ipak, oni će i duže odmarati, te se đaci sa severa u klupe vraćaju već 15. januara, dok će u ostatku Srbije uživati sve do 22. januara.

Školska slava, Sveti Sava, obeležava se 27. januara kao radni, nenastavni dan.

Već u februaru sledi novi odmor koji će biti isti i za đake iz Vojvodine i iz centralne Srbije. Dan državnosti Srbije obeležava se 15. februara, a učenici će se u škole vratiti 19. februara.

Đaci iz Vojvodine na raspustu od kraja marta 

Iako će biti uskraćeni za mini-raspust na početku školske godine, učenici iz Vojvodine odmaraće dosta duže od drugara iz ostataka zemlje na proleće. Naime, raspust počinje 28. marta, a završava se 3. aprila. Nakon toga, sledi još jedan odmor počecši od 1. maja koji će trajati do 6. dana tog meseca.

Đaci iz centralne Srbije spojiće dane od 29. aprila do 7. maja.

Kraj školske godine 14. juna

Kraj školske 2023/24 rezervisan je za 14. jun za sve đake osim maturanata. Oni koji završavaju svoje školovanje otići će na zasluženi odmor 31. maja, dok će 17, 18. i 19. jun biti dani za završni ispit.

Kada su u pitanju srednjoškolci, raspusti ostaju isti kao i za osnovne škole u Srbiji. Ipak, školska godina za starije đake završava se nešto kasnije, 21. juna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • anjaaaaa

    16. oktobar 2023 | 14:21

    A Vojvodina je GDE??? Kako vas nije sramota bre!? Nekada se znalo kad je raspust, raspust je svima bio u isto vreme.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA