Vreme čitanja: oko 1 min.

Svaki četvrti dan jedna mlada osoba strada u saobraćaju: Četvrtina nema vozačku

Vreme čitanja: oko 1 min.

Kod mladih učesnika u saobraćaju prisutno lažno samopouzdanje, želja za dokazivanjem, vera u svemoć, kaže Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja

  • 1
Mladi vozač Foto: Shutterstock.com

Veljko Ćurčić iz Agencije za bezbednost saobraćaja izjavio je da je jako teško mladima objasniti koliko je važno paziti u saobraćaju i da su oni veoma ugroženi u saobraćaju.

"Godišnje oko 100 mladih izgubi život u saobraćajnim nesrećama, a njih oko 6.100 bude povređeno. To nam govori da svaki četvrti dan jedno mlado lice izgubi život, a svaki dan 17 mladih lica biva povređeno u saobraćajnim nezgodama. Poražavajući podatak je da četvrtina poginulih nema vozačku dozvolu", rekao je Ćurčić za Tanjug.

Istakao je da je kod mladih učesnika u saobraćaju prisutno lažno samopouzdanje, želja za dokazivanjem, vera u svemoć.

"Njima je jako teško prići i dati im prave informacije. Mi pokušavamo kroz razne vidove edukacije i spotove da im što bolje prenesemo poruku. Teško je objasniti nekome da je pri brzini od 60 km/h potrebno oko 40 metara da zaustavite automobil. To je dužina 11 automobila. Ako pri toj brzini udarite u zid, to je kao da je slon pao na automobil sa visine od 10 metara", objašnjava Ćurčić.

Kako je rekao, u životima mladih je mnogo tema, a saobraćaj je samo jedna celina.

"Mi pokušavamo da saobraćaj stavimo ispred drugih, s obzirom na podatke koji nam govore da su mladi jako ugroženi u saobraćaju", poručio je Ćurčić.

Jedan od uzročnika saobraćajnih nezgoda je alkohol, a Ćurčić ističe da vozači sa probnom saobraćajnom dozvolom u prvoj godini ne smeju da konzumiraju ni kap alkohola.

"Realna priča je da neko ko je izašao u grad bira alternativni način prevoza. Autobus, taksi ili da neko dođe po njega", zaključio je Ćurčić.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr

    17. oktobar 2023 | 08:40

    I sada će naša revnosna agencija smisliti sebi neki novi prihod. Pod izgovorom za bezbednost mladih u saobraćaju. Pa ne polazu jer su smišljeni toliki nameti da je jedno polaganje 900e . Sigurno mladi vozači nisu bolji u saobraćaju zato što su kamere po učionicama i što je pomodarstvo koja će škola imati skuplji auto za obuku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA