Vreme čitanja: oko 3 min.

Preventivni pregledi štitaste žlezde za vikend širom Srbije: Trećina populacije ima neki problem sa njom

Vreme čitanja: oko 3 min.

U oko 150 zdravstvenih ustanova širom Srbije u subotu i nedelju su pregledi od 8 do 16 časova

  • 1
Štitna žlezda, štitasta žlezda Foto:Shutterstock

U 150 domova zdravlja širom Srbije ovog vikenda sprovode se preventivni pregledi štitaste žlezde. Najčešći poremećaji su poremećaji funkcije štitaste žlezde, a to su smanjen ili ubrzan rad štitaste žlezde koji prave značajne komplikacije, tako da će se radi dijagnostike poremećaja u funkciji određivati hormoni, hormon štitaste žlezde, tj FT4 i sa druge strane TSH, hormon koji zajedno određuje kakva je funkcija štitaste žlezde, izjavila je prof.dr. Edita Stokić, direktorka Kliničkog centra Vojvodine.

"Sa druge strane, s obzirom da je danas najčešći uzrok i podloga za pojavu smanjene funkcije štitaste žlezde hronična upala, tzv. Hašimoto tireoditis, autoimuna bolest, određivanjem antitela mi ćemo moći ovim pregledima da utvrdimo da li ima Hašimota i da li nosi rizik da se u perspektivi razvije i poremećaj funkcije. I treće, reč je o čvorovima štitaste žlezde koji mogu da imaju i maligne karakteristike, tako da ultrazvučnim pregledom moći će da se verifikuje da li se u predelu štitaste žlezde nalazi neki od čvorova i tako ćemo moći da identifikujemo da li postoji neki čvor i tada uputiti pacijenta na dalji dijagnostički postupak", saopštila je Stokić za RTV.

Ona je napomenula da oko 30 odsto populacije može da ima neku od disfunkcija u radu štitaste žlezde koja može da se ogleda, sa jedne strane, usporenjem rada štitaste žlezde, a sa druge strane i ubrzanjem rada štitaste žlezde.

"Ono što je kod štitaste žlezde posebno interesantno je to da se simptomatologija može javljati postepeno i ne mora biti toliko izražena, tako da nam ovi preventivni pregledi daju na značaju da se ovi poremećaji što pre otkriju. Tako, na primer, kod bolesti štitaste žlezde sa smanjenom funkcijom može početi samo sa dobitkom u telesnoj masi, može da se pojavi neraspoloženje, tuga, melanholija, smatra se da u visokom postotku može da se javi i depresija na bazi hipotireodizma, a danas sa modernom dijagnostikom i evaluacijom praktično možemo otkriti ove bolesti u početnom stadijumu kada se simptomatologija ne razvije u potpunoj meri. Dakle, svaki umor, dobitak u telesnoj masi, promena raspoloženja, a u odnosu na druge promene, a to je da se hipotireodizam javlja sa povećanjem metabolizma masti, gde skaču vrednosti ukupnog holesterola, to ne smemo zanemariti jer onda se povećava rizik za pojavu kardiovaskularnih bolesti i niza drugih bolesti", dodale je ona.

Stokić ističe da danas bolesti štitaste žlezde dobijaju u fokusu, s obzirom da je jasno pokazano da poremećaj u radu štitaste žlezde, posebno smanjena funkcija u reproduktivnom periodu žene utiče na pojavu neplodnosti, odnosno smetnje začeća.

"Nekada su se hormoni štitaste žlezde određivali jednom mesečno, tako da smo imali razvijene i izražene kliničke slike ovih bolesti kada je bilo jasno postaviti dijagnozu. Danas, razvojem moderne medicine sa brzim i jednostavnim određivanjem hormona i ultrazvukom vrlo brzo možemo postaviti dijagnozu, čak par sati, i odmah krenuti sa terapijom", izjavila je prof.dr. Edita Sokić.

Ona objašnjava da kada je reč o smanjenoj funkciji štitaste žlezde daje se supstiticiona terapija gde mi pomažemo žlezdi da se vrati, tj. "vozi brzinom" koja je zdrava, a kada je reč o ubrzanom radu postoji tzv. tireosupresivna terapija gde usporavamo njen rad, dok kada je reč o čvorovima moguće je uraditi i tzv. finu punkciju čvora i evaluirati prirodu čvora.

Na pitanje kakav je trend obolevanja u Vojvodini prof. dr. Stokić ističe da neki podaci iz 2022. godine kažu da su tumori štitaste žlezde na 16 mestu po dijagnostici svih tumora, a da su tumori štitaste žlezde na trećem mestu svih tumora kod žena.

"Hašimoto tireoditis se, u zavisnosti regiona, javlja negde u 10 odsto populacije, a u Evropi, gde i mi pripadamo, je negde oko 7,5 do 7,8 procenata. Kada govorimo o poremećajima funkcije štitaste žlezde možemo reći da je u kliničkoj praksi endokrinologa poremećaj funkcije praktično trećina pacijenata koje endokrinolog pregleda", dodaje ona.

Preventivni pregledi za vikend

Dom zdravlja “Novi Sad” pridružuje se akciji preventivnih pregleda Ministarstva zdravlja Republike Srbije koja se organizuje u oko 150 zdravstvenih ustanova širom Srbije i održava se u subotu 21.10.2023. godine i nedelju 22.10.2023. godine u periodu od 08 do 16 časova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zlezda

    20. oktobar 2023 | 10:45

    Kad toliko boluju ljudi od stitaste zlezde zasto ne uvodite da moze da se vadi krv za te hormone nego mora privatno oko 5.000 din ili u klinicki fxe mora da se ceka i zakazuje.Apelujem da se uvedi u domovima zdravlja.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA