Vreme čitanja: oko 1 min.

Pogrebnici ne prekidaju tradiciju, okupljaju se i ove godine na “Grobarijadi”! Spremljen i glogov kolac

Vreme čitanja: oko 1 min.

Proslava će biti, kao što je to već postala tradicija, sa tortom u obliku mrtvačkog kovčega

  • 1
Grobarijada u Nišu Foto: Telegraf.rs/D.K.

Pogrebnici i vlasnici preduzeća za prodaju pogrebne opreme iz Srbije i zemalja u okruženju, neće propustiti ni ovu godinu da se okupe i provesele. Okupljanje je zakazano za sutra u Petrovcu na Mlavi na 12. po redu „Grobarijadi“.

Predsednik Udruženja pogrebnika Srbije i vlasnik firme „Had“ iz Niša Ivan Stanisavljević kazao je da će pored velikog broja pogrebnika i predstavnika firmi iz Srbije, tu biti i njihove kolege iz Grčke, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Mađarske i Hrvatske.

"Proslava će biti, kao što je to već postala tradicija, sa tortom u obliku mrtvačkog kovčega. Biće tu svakako i glogov kolac. Domaćin ovogodišnje „Grobarijade“ predaće ga organizatoru sledećeg okupljanja, a ono će biti naredne godine u Kruševcu“, izjavio je Stanisavljević.

Prema njegovim rečima, „Grobarijada“ ima za cilj upoznavanje, druženje i uspostavljanje saradnje među ljudima koji se bave istim poslom.

„Posao pogrebnika je izuzetno stresan, ozbiljan i odgovoran. Tokom čitave godine smo na grobljima i sahranama, tako da jedan dan u godini možemo i mi da se opustimo i veselimo. Nismo organizovali „Grobarijadu“ samo one godine kada je bila korona, ali već sada je dogovoreno da će nakon Kruševca, okupljanje 2025. godine biti u Paraćinu“, istakao je Stanisavljević.

Prošle godine je „Grobarijada“ organizovana u Nišu, a prisustvovalo joj je oko 200 pogrebnika sa prostora nekadašnje SFRJ, Grčke i Bugarske. Vrhunac proslave bio je dolazak torte poput pravog kovčega, dužine 1,4 metra i probadanje torte glovgovim kocem. Domaćini iz Niša potrudili su se da gostima zaista prirede doživljaj za pamćenje pa su dovoženje torte na kolicima prekrivenim pokrovom pratili vatromet i zvuci posmrtnog marša, dok su se veštačka magla i miris tamjana širili restoranom.Da atmosfera ne pređe u morbidnu pobrinuli su se konobari koji su zapalili pirotehniku i poslužili šampanjac.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA