≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Valjevo na korak od najavljenog maksimuma: Barabar sa njim i Kraljevo, pred nama tropska noć

Vreme čitanja: oko 2 min.

Srbija je danas najtopliji grad u Evropi.

  • 1
Sunčan dan Foto-kolaž: Tanjug/Miloš Milivojević, hidmet.gov.rs

U Valjevu je u 15 časova živa u termometru dostigla čak 31 stepen, tako da se nalazi na jedan "korak" od najavljenog današnjeg maksimuma od 32 stepena.

Pored Valjeva, i u Kraljevu je, prema zvaničnim podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) u 15 časova izmeren 31 stepen.

Posle ova dva grada, najtopliji su Kruševac i Loznica sa po 30 stepeni.

Srbija je danas najtopliji grad u Evropi.

Kako je objavio naš meteorolog Đorđe Đurić, zbog veoma izraženog gradijenta vazdušnog pritiska, biće veoma vetrovito. Širom Srbije danas će duvati veoma jak jugozapadni vetar, na planinama sa olujnim udarima.

Maksimalna temperatura biće danas u Srbiji od 26 do 30°C, a Beograd sa 30°C biće najtopliji glavni grad u Evropi.

Još toplije biće u Podrinju i u Kolubarskom okrugu, pa će Valjevo i Loznica sa 32°C biti danas najtopliji gradovi u Evropi.

Sobzirom na to da prosek maksimalne temperature za ovo doba godine od 14 do 18°C, one će danas za 10 do 15 stepeni biti više od uobičajenog proseka.

Istovremeno, veoma hladna vazdušna masa sa severa Rusije prodraće do centralne Evrope i severnim predelima Nemačke i Poljske doneti svega 5°C. Zbog toga se nad Evropom očekuje i veoma velika temperaturna razlika, što će dovesti i do burnih vremenskih pojava i jakih grmljavinskih oluja od zapadne i severozapadne Evrope do Alpa i centralnog i zapadnog Mediterana.

Inače, nakon letnjeg i tropski toplog petka, posebno toplo biće u noći ka suboti.

Usred jeseni očekuje se tropska noć.

U Beogradu, u košavskom području (Vojvodina, Podunavlje, Pomoravlje, Podrinje, Kolubarski okrug) minimalna temperatura ni tokom noći neće se spuštati ispod 20°C, lokalno ni ispod 22-23°C, dok je prosek jutarnjih i noćnih temperatura za ovo doba godine 6-8°C.

Veoma toplo vreme nastaviće se i tokom vikenda, uz temperature od 22 do 30°C.

Prvi dan vikenda doneće prolazno naoblačenje, severu i zapadu Srbije i pljuskove sa grmljavinom, dok će drugog dana vikenda biti sunčanije.

Osim veoma tople vazdušne mase, sa severa Afrike stići će i čestice pustinjskog peska iz Sahare, pa će u predelima sa kišom prvog dana vikenda padati prljava kiša.

(Telegraf.rs)

Video: Otkrivamo kako se pravi vremenska prognoza

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA