Vreme čitanja: oko 2 min.

Selaković uručio 53 spomenice borcima iz opština Bujanovac, Preševo i Trgovište

Vreme čitanja: oko 2 min.

On je pozvao građane koji su bili borci u beriodu od 1990. do 1999. godine a nisi u skladu sa zakonom utvrdili borački status, da u svojim lokalnim samoupravama, uz neophodnu dokumentaciju započnu utvrđivanje statusa i time steknu boračku legitimaciju, kako bi stekli pravo na veliki broj pogodnosti i dobijanje boračke spomenice.

  • 1
Nikola Selaković, Bujar Osmani Foto: Tanjug/Rade Prelić

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković uručio je danas u manastiru Sveti Prohor Pčinjski, 53 boračke spomenice borcima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih sa teritorije opština Bujanovac, Preševo i Trgovište.

Selaković je istakao da mu je velika čast što danas sa vladikom vranjskim Pahomijem u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog prisustvuje uručenju boračkih spomenica za 53 borca.

"To su naši vredni sinovi koji su se na poziv otadžbine u periodu od 1990. do 1999. godine odazvali, obukli uniformu i stali u odbranu Srbije i srpskog naroda", rekao je Selaković.

Istakao je da za borce ovog kraja nema važnijeg manastira od ovog iz kod su hiljade i hiljade srpskih četovođa sa četama kretale ka jugu i zapadu da porobljenoj braći donesu plamen slobode.

"Nismo i nećemo da budemo licemeri. Pored negovanja kulture sećanja na one koji nisu živi, mi danas kao Republika Srbija stojimo pred željom da se zahvalimo borcima i uručimo im spomenice koje je inicirao predsednik Srbije Aleksandar Vučić", rekao je ministar.

On je istakao da se ovim činom nastavlja akcija uručenja boračkih spomenica, pošto je, kaže ministar, "pravo na boračku spomenicu jedno od prava koje naši registrovani borci, porodice palih boraca i ratni vojni invalidi imaju na osnovu zakona koji je počeo da se primenjuje od 2021. godine".

Kako je rekao, današnji događaj je još prilika za promociju novog svojstva boračke legitimacije, kao kartice, koja u čitavom nizu kompanija pruža pogodnosti pri kupovini robe.

"U ovom svetom mestu su počinjale i završavale se mnoge oslobodilačke akcije srpskih dobrovoljaca četnika i komita koji su odlazili u južne krajeve da braći pomognu u borbi protiv okupatora", istakao je ministar. On je pozvao građane koji su bili borci u beriodu od 1990. do 1999. godine a nisi u skladu sa zakonom utvrdili borački status, da u svojim lokalnim samoupravama, uz neophodnu dokumentaciju započnu utvrđivanje statusa i time steknu boračku legitimaciju, kako bi stekli pravo na veliki broj pogodnosti i dobijanje boračke spomenice. Episkop vranjski Pahomije je čestitao borcima iz Bujanovca, Preševa i Trgovišta, i poručio im da su molitve Vladimira Prohorkog, igumana manastira Prohor Pčinjski, bile sa njima kada su kretali u borbu.

"Danas se odužujemo vašoj žrtvi i zahvaljujemo svima koji su omogućili današnju svečanost, predsedniku Vučiću i ministru Selakoviću", rekao je Pahomije. On je poručio borcima da su oni ti koju su dali najveću žrtvu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Cole

    23. oktobar 2023 | 03:36

    Mi borci mozemo sa tim da obrisemo ,znate vec sta.Isplatite ratne dnevnice.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA