≫ 

Vreme čitanja: oko 3 min.

Jelena je dobila koronu, a onda je otišla do apoteke! Kada su joj ispostavili račun, pomislila je da je greška

Vreme čitanja: oko 3 min.

Prvi na listi propisanih lekova bio je lek protiv obaranja tempeature i bolova i njegova cena bila je još i najjeftinija, 289 dinara

  • 31
Devojka žena lekovi krevet prehlada sinusi nos maramica Foto: Shutterstock

Pre par noćni legla sam potpuno zdrava, a probudila se bez glasa i sa užasnim bolovima u grlu, a onda je krenula i jaka groznica... Dijagnoza mi je odmah bila jasna, tu nije bilo puno iznenađenja, pravi šok je usledio kada sam u apoteci dobila račun za kupljene lekove, pa se dobro zapitah "Da li se uopšte isplati da se čovek razboli?".

I dok poslednjih dana korona ponovo "divlja" po Srbiji, u sezoni gripa i prehlada, po pojavi prvih simptoma odmah sam otišla lekaru i nakon svih testova, laboratorija i uspostavljene dijagnoze, sledeća stanica bila je apoteka.

S obzirom na to da sam bila pozitivna na koronu spisak lekova i suplemenata bio je podugačak, predala sam ga apotekarki i sačekala par minuta da sve sa spiska spakuje u kesicu.

"Vaš račun je 4.870 dinara, plaćate kešom ili karticom?", rekla mi je žena dok je moja bleda faca postajala još bleđa, ako je to uopšte bilo moguće.  Znatiželja me je izjedala, čim sam izašla morala sam da pogledam šta sam to zaboga platila skoro 5.000 dinara?

Za jači imunitet, jača je i cena 

Prvi na listi prepisanih lekova bio je lek protiv obaranja tempeature i bolova i njegova cena bila je još i najjeftinija, 289 dinara. Za bolove u grlu i zapušen nos dobila sam  tabelete i  sprej za nos koji su koštali 579 i 455 dinara. A kako bih ublažila sve ove simptome dobila sam još jedan lek koji sam platila 500 dinara.

"Ti si još i dobro prošla, ja sam ga platila 650 dinara u mojoj apoteci", rekla mi je drugarica koja se razbolela u isto vreme.

A pošto mi se i imunitet "srozao", moralo je da se poradi i na njegovom jačanju, pa sam tako za 20 kesica D vitamina morala da dam 1.567 dinara, dok je tabla C vitamina bila skromnih 51. I na kraju spiska nalazio još jedan lek protiv bolova " čija je cena bila 1425 dinara. 

"Ne znam da li da ga kupiš i lek za imunitet, meni je i to doktorka prepisala, kesica je oko 230 dinara, a cela kutija oko 6.000", upitala me je drugarica.

Međutim, ja sam odlučila da, na svoju ruku, kupim i kutiju praška protiv bolova čija je sena oko 500 dinara, a meni je uvek dobro radila posao kada imam jake groznice i kutiju probiotika koja je koštala 630 dinara.

A gde su voće i povrće? 

Znala sam da imunitet ne mogu da ojačam samo vitaminima i suplementima, pa je usledio još jedan "udarac" na moj budžet.

Za citruse sam davala od 120 do 300 dinara po kilogramu, srećom limun i mandarine sam našla na akciji. Med, najbolji prirodni lek za imunitet, platila sam 1.500 dinara, dok cene svežeg đumbira po kilogramu variraju od 700 do 800 dinara.

"Sine nemoj molim te da zaboraviš i domaću supu", setih se reči moje majke, koje su me koštale oko 750 dinara sa svim povrćem koje mi je bilo potrebno.

Da li možemo i sami da se lečimo? 

Ima i onih koji su se zbog blaže kliničke slike ili, pak, kućnog budžeta odlučili da se leče sa onim što imaju u "kućnoj apoteci".

Ipak, lekari savetuju da se simptomi prate i da se terapije ne uzimaju samostalno, već samo uz konsultaciju sa stručnim licem.

S obzirom na to da se virusi munjevito šire, a domovi zdravlja su puni, budite oprezni i uvek imajte da umu "Bolje sprečiti, nego lečiti!".

(Telegraf.rs)

Video: Anketa: Da li biste se ponovo vakcinisali?

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xy

    24. oktobar 2023 | 07:28

    Kad imaš para onda kupuješ kojekakve bućkuriše po apotekama, a kad nemaš, onda piješ čajeve, u svakom slučaju period oporavka je isti

  • Zato

    24. oktobar 2023 | 07:20

    Se farmaceutska mafija i bogati... Cedi limun,sve prirodni lekovi postoje u prirodi Ne bacajte pare na lekove

  • Mirko

    24. oktobar 2023 | 07:50

    Dobro, odgovorno lecenje, i skupo, nema sta, ali mozda moze i ovako. Umesto kesica sa vitaminom D, mnogo bolja varijanta, riblje ulje (prirodni vit. D), vidim citrusi su tu, ali kiseli kupus, prirodni vit. C. Onda, 2, 3 vrste lekova protiv bolova, izvinite, g-sn novinar-ka (ne procitah da li je musko ili zensko), malo ste ste preterali. Sve u svemu, farmaceutska industrija se bogati, a mi im svesrdno pomazemo u tome.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA