≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Stiže pesak iz Sahare: Otkrivamo kakvo nas vreme očekuje do kraja oktobra

Vreme čitanja: oko 2 min.

Do kraja sedmice nad Srbijom se očekuje česta aktivnost ciklona

  • 2
Kiša, Đorđe Đurić Foto: Tanjug/Vladimir Šporčić, Pixabay

Sedmica pred nama biće natprosečna topla, ali i promenljiva, pa nas očekuje red kiše, red sunca, a manje-više takva vremenska situacija očekuje se i do kraja oktobra.

Prva dva dana proteći će u znaku sunčanijeg vremena, u utorak i uz umerenu oblačnost.

Maksimalna temperatura biće danas od 21 do 25°C, u Beogradu do 23°C.

Sutra se očekuje jačanje ciklona sa zapada i pojačanje južnog strujanja, pa će sa severa Afrike stići još toplija vazdušna masa.

Maksimalna temperatura biće u utorak od 24 do 28°C, u Beogradu do 26°C. Krajem dana i tokom noći u severmim predelima očekuje jače naoblačenje. U sredu u svim predelima Srbije očekuje se prolazna kiša, ponegde i pljuskovi sa grmljavinom.

U drugoj polovini sedmice malo svežije i kišovitije

U četvrtak se očekuje suvo, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala.

U petak sledi novo naoblačenje sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Tada će se preko centrlane Evrope premeštati centar veoma snažmog ciklona, a on će Srbiji doneti veoma vetrovito vreme, uz olujne udare južnog i jugozapadnog vetra.

Za vikend promenljivo

Prema vremenskoj prognozi za vikend će biti promenljivo oblačno, uz smenu sunčanih i oblačnih intervala, a povremeno se prolazno očekuju pljuskovi sa grmljavinom.

Iako se u drugoj polovini sedmice očekuje malo svežije, ostaće i dalje natprosečno toplo za kraj oktobra, uz maksimalne temperature od 20 do 25°C, a relativno toplo za sredinu jeseni biće i tokom noći, neretko uz minimalne temperature koje neće padati ispod 15°C, a sve zbog veoma izraženog južnog strujanja sa kojim će osim tople vazdušne mase, sa severa Afrike stizati i čestice peska iz Sahare.

Pesak iz Sahare i prljava kiša

Zbog prisustva peska u atmosferi, padavine koje se očekuju tokom ove sedmice, ali i do samog kraja oktobra sadržaće te čestice, pa se očekuje prljava kiša.

I sam kraj oktobra proteći će u znaku veoma toplog vremena.

Prosek maksimalne temperature za kraj oktobra u Srbiji je od 14 do 18°C, tako da će one do kraja meseca biti više i za sedam stepeni, tokom pojedinih dana i za 10 stepeni od uobičajenog proseka.

Vreme nalik jesenjem početkom novembra

Prema trenutnim prognozama početak novembra doneće postepeni pad temperature, ali ostaje i dalje natprosečno toplo.

Ipak, nakon što će do kraja oktobra vreme biti više nalik prolećnom, početkom novembra sve više će poprimiti karakteristike jeseni.

(Telegraf.rs)

Video: Pesak iz Sahare prekrio Srbiju, pada prljava kiša: Neprijatno iznenađenje sačekalo sve vozače

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • teorija zavere

    23. oktobar 2023 | 11:50

    Ostade li peska u toj Sahari? Kada sam ja bio dete prljave kiše su se javljale 2x godišnje, a sada nekoliko puta mesečno. Kada nam fabrike nisu radile retka je bila i pojava tog "peska iz Sahare". Sada, kada imamo strane investicije i kada se otvaraju fabrike imamo i čestu pojavu "peska iz Sahare". Ali to se samo slučajno poklapa, zar ne? Stariji se sigurno sećaju pojma "kisele kiše". Bile su to prljave kiše koje su nastajale zbog toga što su fabrike zagađivale vazduh. Često možemo da vidimo da nam je vazduh pun raznih čestica i da Beograd spada u zagađenije gradove sveta, ali to sada nema veze sa prljavim kišama. To je samo "pesak iz Sahare".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA