Vreme čitanja: oko 3 min.

Gimnazijalci sa Kosova posetili Novi Sad

Vreme čitanja: oko 3 min.

Tokom boravka u glavnom gradu Vojvodine posetili su Petrovaradinsku tvrđavu i muzej, Nacionalni park Fruška gora, Vrdničku kulu, Srpsko narodno pozorište, Rektorat

  • 0
"Srcem za mladi osmeh" Foto: Aleksandar Jovanović

Petnaestoro učenika drugog razreda Gimnazije "Priština" iz Lapljeg sela (Opština Gračanica) sa Kosova i Metohije, provelo je četiri nezaboravna dana u Novom Sadu.

Oni su u okviru projekta "Srcem za mladi osmeh", koji prvi put organizuje Udruženje građana Novi Sad, bili gosti učenika Gimnazije "Isidora Sekulić".

Tokom boravka u glavnom gradu Vojvodine posetili su Petrovaradinsku tvrđavu i muzej, Nacionalni park Fruška gora, Vrdničku kulu, Srpsko narodno pozorište, Rektorat i OPENS. Išli su u turistički obilazak Novog Sada i učili o negovoj istoriji, a jedan dan bio je posvećen i Sremskim Karlovcima.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Sada Ivan Siler ugostio je posetioce sa KiM u Gradskoj kući, a domaćini su im priredili nezaboravan kulturno umetnički program u Gimnaziji "Isidora Sekulić".

Neposredno pre odlaska, Zoran Ilić profesor srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji "Priština" iz Lapljeg sela, rekao je da su utisci dece izvanredni i da su svi prezadovoljni.

- Mogo toga su videli, saznali i stekli nove drugare i iskustva što je najvažnije. Uslovi života su kod nas donekle ograničavajući, ali bez obzira na to mladi uvek nađu načina da se zabave i da žive normalno, bez obzira na okolnosti. Nema velike razlike u njihovim shvatanjima i doživljaljima u odnosu na decu ovde. Ceo svet je globalno selo, ali naši mladi nisu imali mnogo prilika da napuste svoju sredinu. Ovo je bila jedna od boljih prilika u kojoj su uživali – istakao je Ilić. Dodao je i to da projekat "Srcem za mladi osmeh" treba nastaviti.

- Kod nas dole je sve neizvesno i dobro je pitanje da li će ovo pomoći da se odluče za studiranje van KiM. Imam već učenike koji su ovde kod vas na fakultetima. Verovatno će biti i budućih novosadskih studenata, jer vidim da su utisci dobri – rekao je profesor Ilić.

Učenica drugog razreda Gimnazije "Isidora Sekulić", Tea Milenović nije se pokajala što je ugostila vršnjakinju sa juga Srbije.

- Od profesorice muzičkog sam čula za program. Želela sam novo iskustvo i htela da pomognem nekome tako što ću ga primiti u svoj dom. Ostaćemo u kontaktu i rado bih posetila Kosovo i Metohiju – kazala je Tea.

Njena gošća Vanja Stojanović pohađa drugi razred Gimnazije "Priština".

Novi Sad je videla u prolazu pre nekoliko godina i želela je da ga upozna, ali i da stekne nove prijatelje.

Obe devojke su saglasne sa tim da ih je najviše oduševio obilazak Muzeja grada Novog Sada i postavke o Milevi Marić Ajnštajn, ali i poseta Vrdničkoj kuli.

Nadaju se da će se program razmene učenika nastaviti.

Marija Janjić pohađa drugi razred Gimnazije "Isidora Sekulić" i pružanje gostoprimstva učenici sa KiM za nju je bilo kao da je dobila sestru koju je oduvek želela.

- Razmenjivali smo iskustva o tome kako je kod nas i kako je kod njih. Stekla sam sasvim drugačiju sliku od onog što se vidi u medijima. Laplje selo kod Gračanice je jedno lepo i mirno mesto koje treba posetiti i uopšte nije toliko burno tamo – kaže Marija.

Njena gošća Ljubica Dimitrijević iz Gimnazije "Priština" jedva čeka da uzvrati gostoprimstvo.

- Nije život toliko težak kod nas kako se čini i kako piše u medijima, ali je ovde ipak kretanje slobodnije. Ali mi volimo naše mesto i naše Kosovo i Metohiju – rekla je Ljubica.

Direktorka Gimnazije "Isidora Sekulić", Tatjana Pejović Sebić, izrazila je zadovoljstvo time što je njihova škola prvi domaćin u projektu koji je pokrenut ove godine.

Nada se da će nova prijateljstva trajati i da će se akcija nastaviti i sledeće godine. Predsednik Udruženja građana Novi Sad, Goran Bajšanski, rekao je da projekat "Srcem za mladi osmeh" bio logičan potez, jer se već devet godina uspešno realizuje projekat "Svim srcem za osmeh deteta", u okviru kojeg su osnovci iz Vojvodine i Kosova razmenjivali gostoprimstva.

- Ta deca su ostala u kontaktu, mnogi od njih su sada studenti i posećuju i dalje jedni druge. Takođe, imamo nekoliko mladih koji su ostali u našem udruženju kao volonteri i sada brinu o gostima – kazao je Bajšanki.

On je i najavio u januaru obeležavanje deset godina projekta "Svim srcem za osmeh deteta".

- Početkom sledeće godine dovešćemo po dvadesetoro dece iz svake škole koja je do sada učestvovala u projektu. Preko stotinu osnovaca doći će iz mesta Štrpce, Gračanica, Donja Gušterica, Ranilug, Šilovo, Goraždevac i Lipljan – najavio je Bajšanski.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA