Vreme čitanja: oko 4 min.

Za isti izlazak u Beogradu treba 1.750, a u Kruševcu 200 dinara: Istraživali smo koliko košta porodični izlet

Vreme čitanja: oko 4 min.

Kako kaže jedna majka za Telegraf.rs velika je razlika da li ćete vikend sa porodicom provesti u glavnom ili nekom manjem gradu u Srbiji, ali jedna stvar je sigurna, za sve dečije želje trebaće vam "debeo" novčanik

  • 6
Porodica ručak dinari Foto-kolaž: Shutterstock

Porodični ručak, pozorište, zabavni park ili izlet u prirodi, samo su neke od aktivnosti za koje se porodice širom Srbije odlučuju kada žele da provedu lep vikend sa svojim najmilijima.

Kada roditelji napokon dobiju prostora da se razonode sa svojom decom pojavi se velika prepreka na tom putu - kućni budžet koji često nije dovoljan da jedna, na primer, četvoročlana porodica ode u igraonicu ili bioskop.

Kako kaže jedna majka za Telegraf.rs velika je razlika da li ćete vikend sa porodicom provesti u glavnom ili nekom manjem gradu u Srbiji, ali jedna stvar je sigurna, za sve dečije želje trebaće vam "debeo" novčanik.

Pa je tako za odlazak u pozorište, u zavisnosti od lokacije, potrebno od 200 do čak 2.100 dinara, ako vam se posreći možete da dobijete i popust. Jedna četvoročlana porodica za ručak u poznatom lancu restorana mora da izdvoji preko 2.500 dinara, a ako mališani žele i igračku moraće da doplate još 250 po obroku. Čini se da se boravak u prirodi najviše isplati, međutim i tu je potrebno poneti nešto sa sobom, ali i prilagoditi se vremenskim uslovima.

Novosađanin Jovan S. odlučio je da protekli vikend sa svojom ženom i dvoje dece ode u bioskop. Međutim, ne krije da su ga cene karata, ali i grickalica šokirale.

- Dečije karte iznele su nas 940 dinara, a supruga i ja smo platili 1.100, sin i ćerka su uzeli i po veće naćose, a supruga i ja po kokice i to je bilo još 1.820 dinara - priča naš sagovornik dodajući da su od pića odustali jer nisu želeli da daju oko 300 dinara za sok.

Muzej je najpovoljniji?

Roditelji se neretko opredele i da slobodno vreme sa svojom porodicom provedu u nekom od muzeja, što je jedna i od pristupačnijih opcija s obzirom na to da je, na primer, ulaz u Narodni muzej u Beogradu nedeljom besplatan, a porodična ulaznica za Muzej iluzija, bez obzira na to da li je radni dan ili vikend, košta samo 1.750 dinara.

Jedna Kruševljanka, koja već 10 godina živi u Beogradu, rešila je da svoju decu odvede u muzej u svom rodnom gradu i kako je za Telegraf istakala, ni najmanje nije zažalila.

- Karta je koštala samo 200 dinara, a pored muzeja, sa istom kartom mogli smo da obiđemo još par znamenitosti u Kruševcu, oduševila sam se - rekla nam je ona.

Ako ste na periferiji grada, igraonica je pristupačnija

S obzirom na to da dolaze hladni i kišoviti dani, mnogi svoju decu iz priorde sklanjaju u igraonice, gde se mališani takođe mogu izjurcati i zabaviti, a da im pritom ne bude hlado, ali i to košta. U zavisnosti od toga da li želite termin u toku radne nedelje ili vikenda cene variraju.

Par iz Beograda svoje blizance hteo je da iznenadi i kišnu subotu pretvori im u pravu avanturu, a kako su za Telegraf otkrili, dok su istraživali koja igraonica im najviše odgovara sačekalo ih je jedno iznenađenje.

- Tražili smo koja nam igraonica najviše odgovara, pošto živimo na Dorćolu centar je bio odlična lokacija, cene su varirale od 800 do 1.500 dinara, međutim oni lokali koji su na periferiji bili su daleko jeftiniji, celodnevna ulaznica koštala je samo 400 dinara - ispričali su nam.

Za ljubitelje ZOO vrt-a i botanike cene variraju 

Postoje i one porodice koje bez obzira na vremenske uslove i godišnja doba žele da svoj vikend provedu okruženi životinjama i botanikom. Kada su u pitanju ovakve porodične aktivnosti cene karata variraju, a neki daju čak i popuste ili besplatan ulaz.

- ZOO vrt nam je bio preskup, za naš četvoro trebalo je da damo 1.800 dinara, malo smo istražili i otkrili pravo osveženje, javni akvarijum i tropikarijum, deca su uživala, a nas četvoro dobili smo i 20% popusta na ulaznice i platili manje od 1000 dinara - objasnila nam je Milica K. sa Vračara.

Neki od roditelja rekli su nam i da je hipodrom jedna od novih omiljenih, porodičnih destinacija.

-  Deca obožavaju konje, ulaz je besplatan, a ima i gde da se dobro pojede - rekao nam je jedan Pančevac koji često vikende provodi u Beogradu, baš zbog hipodroma.

Ostale aktivnosti  

Glavne ulice mnogih gradova u Srbiji su neretko prvi izbor kada su u pitanju porodični vikend - izlasci, ipak ovo može da bude i najskuplja varijanta.

Ulaskom na glavno šetalište nailazite na veliki broj ugostiteljskih objekata, prodavnica, kokica, sladoleda... Nema sumnje da će zbog ovako širokog izbora novac samo "nestajati" iz novčanika.

Kako su nam čitaoci Telegrafa potvrdili, u kafić ne možete da sednete bez minimalo 1.000 do 2.000 dinara, kokice su oko 100 dinara, a jedan ukus u poznatim sladoledžijskim radnjama može da vas košta i do 200 dinara. Ako naletite i na Luna park, računajte na još 100 dinara manje po žetonu.

Ipak, iako će neke kvalitetno vreme sa porodicom "papreno" koštati, to ih neće sprečiti da svoje slobodne dane provedu sa svojim najmilijima baš onako kako su zamislili.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasam

    27. oktobar 2023 | 21:50

    Pa u krusevcu mozete na izlet samo do sela kod babe i dede, posto niceg drugog i nema, tako da ni 200 din nije potrebno.

  • 581

    28. oktobar 2023 | 08:41

    Što ti,, beograđani" ne odu malo do roditelja u mesto odakle su došli mogu nešto da pomognu a i da bar dva dana ručaju pravi ručak i nadišu se čistog vazduha jer poznato je da se roditeljima ne nose kese i sl jer oni sve imaju joj pa nismo stigli da kupimo🙂itd tako trošak minimalan užitak maksimalan, ovo pišem iz ličnog iskustva.

  • Soso

    28. oktobar 2023 | 02:27

    Izlazak u Krusevcu je najmanje 1000 dinara a ima manje atrakcija.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA