Vreme čitanja: oko 1 min.

Jezivi neonacistički grafiti osvanuli na Dan oslobođenja Novog Sada: Snimljeni širom grada

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo je još jedan u nizu antisemitskih grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu poslednjih meseci i godina

  • 6
Dan oslobođenja Novog Sada, neonacistički simboli Foto: 021.rs

Desetine neonacističkih grafita pojavili su se širom Novog Sada, a nastali su uoči antifašističkog marša koji je održan povodom Dana oslobođenja grada u Drugom svetskom ratu, prenosi 021.

Keltski krstovi, svastike, oznake i ostale neonacističke poruke, kao i grafiti protiv LGBT zajednice, pojavili su se na zidovima Katoličkog i Jevrejskog groblja u Novom Sadu, Kulturne stanice Eđšeg i brojnim stambenim zgradama na Grbavici.

Građani koji žive na Grbavici sa kojima je reporter 021.rs razgovarao kažu da su grafiti nastali u noći između 23. i 24. oktobra, a da su ih uočili tek ujutru.

Dan oslobođenja Novog Sada, neonacistički simboli Foto: 021.rs

Čelnici Novog Sada položili venac na Spomen groblju povodom Dana oslobođenja grada

Pojavljivanje antisemitskih, fašističkih i nacističkih simbola u danima uoči marša, i u mraku, pokazuje da su ovakve grupe prisutne u Novom Sadu, i da mogu slobodno da deluju pod okriljem i patronatom pojedinih političkih aktera, ali i institucija koje ne reaguju na njihovo divljanje već mesecima, pa i godinama unazad", ističu iz ovog pokreta.

Oni od nadležnih traže da hitno reaguju i uklone grafite.

"Tražimo i da policija i pravosuđe preduzmu korake iz svoje nadležnosti, da pronađu i kazne počinioce koji su ispisivanjem ovih grafita počinili krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti", ističu oni.

Pozivaju građane i građanke Novog Sada da ovakve grafite prijave kada ih uoče u svom kvartu ili ulici.

Ovo je još jedan u nizu antisemitskih grafita koji se pojavljuju u Novom Sadu poslednjih meseci i godina. Podsetimo i da je u ponedeljak, 23. oktobra, obeležen Dan oslobođenja Novog Sada u Drugom svetskom ratu.

Tokom dana su brojni zvaničnici i građani slavili oslobodioce grada, ali i odavali pomen žrtvama rata. Uveče je organizovan Antifašistički marš, a učestvovalo je nekoliko stotina Novosađana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    25. oktobar 2023 | 15:44

    Gde je ta razmazena policija da ih sve pohapsi

  • KKK

    25. oktobar 2023 | 16:29

    Dali postoji bilo kakav DNK trag.? Kad je ubistvo u pitanju izlaze forenzicari na teren, gde su sada? Nemoguce je da ne mogu da se otkriju pocinioci !!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA