Vreme čitanja: oko 2 min.

Ima 80 godina i oseća se nikad bolje! Profesorka Spomenka savetuje: Bez obzira na godine uvek pravite planove

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za nju je smeh lek, a za dobar život treba usmeravati pogled na lepo, obavezno pokrenuti telo ujutro vežbama, makar to bilo i tri minuta

  • 3
Profesorka Spomenka Foto: UNA

Nekadašnja profesorka Medicinskog fakulteta u Beogradu, a sada dama u penziji, dr Spomenka Mujović gostovala je u emisiji UNA televizije "Popodne" i oduševila publiku ne samo svojom neverovatnom vitalnošću, već i snažnim i vedrim duhom.

Do odlaska u penzionerske dane, predavala je predmet histologija i embriologija, a pažnju javnosti je skrenula kada je osnovala fejsbuk stranicu "Zabranjeno kukanje". Sa svojih 80 godina kaže da joj je način života - smeh.

Za nju je smeh lek, a za dobar život treba usmeravati pogled na lepo, obavezno pokrenuti telo ujutro vežbama, makar to bilo i tri minuta.

"Životna sreća je celoživotni posao. Razvijati svoju svesnost, ko sam, šta sam, gde sam, bez obzira koliko imate godina, svojim studentima sam govorila uvek da treba da prave planove, za pet godina, pa jednogodišnji, jednomesečni, pa nedeljni i plan za danas. Danas je najvažnije. Treba biti bez brige i bez strahova, ali na tome se radi, iz dana u dan", rekla je profesorka i dodala:

"Svečana plemenita tišina je po meni najvažnija, kao kada stavite praznu školjku na uho, taj zvuk tišine, to je sveprisutnost divnog u našim životima. Uspostavljanje konekcije sa samim sobom je nadragocenija investicija. Čuvaj svoje telo, jer to je jedina sigurna kuća u kojoj živiš".

Takođe, Spomenka ističe da je u životu važna mirnodušnost, bez brige i strahova i to su upravo saveti koje je ova šarmantna dama uputila gledaocima UNA televizije za zdraviji i srećniji život.

“Ne kažem ja da bolest ne postoji, ali kroz život se spozna taj odnos uma i tela. Svaka naša misao menja biohemiju tela. Uverena sam da koristeći sopstveni um većina ljudi nikada ne bi morala da ode kod lekara. Svi u sebi imamo vodiča i treba prvo njemu da se obratimo kada nas nešto muči. Ne možemo spasiti svet od užasa, ali možemo okrenuti pogled ka onome što je lepše. Istražuj, igraj se, voli. To je kreativni okvir za sve u životu. Ako ne poslušamo telo kada nam šapuće, čućemo ga tek kada počne da vrišti”, kaže profesorka Mujović.

Njena poruka je bila "da boljeg vodiča u životu od sebe samih nećemo imati", a to nam poručuje između ostalog i svojom knjigom "Podrži svoj život", a koja je zapravo zbir njenih fejsbuk objava, čiji je glavni princip "bez kukanja".

(Telegraf.rs)

Video: "Nije tačno da ona ne kuva i ne sprema zimnicu": Nataša Vujašević o odnosu žene sa sela i iz grada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tina

    26. oktobar 2023 | 08:44

    Koliko znam oni koji su preziveli koncentracione logore najduze zive. Da li je to za njih bilo stresno, ne znam.

  • Profesorka ok

    26. oktobar 2023 | 12:35

    Da je radila u kuhinji ili na selu nebi tako bilo moja pokojna tetka nije dvadeset godina radila nosila je petokraku I ona je dozivela devedeset I neku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA